Rambo bromt zijn euroliedje

Op weg naar het Eurovisie Songfestival & Songfestival voorronde 1Ned.1, 20.30-23.00 uur

Griekenland bevindt zich nog steeds in de Eurovisiezone. Het Griekse liedje start vanavond als derde – en het gaat gewoon over de liefde.

Toch ontkomt ook het Songfestival dit jaar niet aan de financiële crisis. Zie (en beluister) bijvoorbeeld het allereerste nummer dat ons vanavond wordt voorgeschoteld. Het heet Euro neuro, is afkomstig uit Montenegro en wordt ten gehore gebromd door een zekere Rambo Amadeus. Voor zover ’s mans gruizige steenkolen-Engels enige betekenis in zich draagt, lijkt zijn lied vooral op te roepen tot gemeenschappelijke actie tegen de milieuvervuiling. Maar uit de openingstekst „Euro sceptic, analphabetic / try not to be hermetic” en de menigmaal herhaalde woorden „monetary break dance / give me chance to refinance” valt af te leiden dat hier tevens een pleidooi wordt gehouden voor de herfinanciering van armlastige Eurolanden. Zo maakt Rambo Amadeus zich tot een zingende José Manuel Barroso.

In de eerste voorronde voor het Eurovisie Songfestival treden vanavond 18 landen aan. Datzelfde geldt voor de tweede voorronde, komende donderdag. Daarin draait ook de Nederlandse inzending mee: het felbewogen You and me, geschreven en gezongen door de Nederlands-Turkse vocaliste Joan Franka, voorzien van omstreden Indianentooi. Zij staat voor de zware taak Nederland te laten doordringen tot de grote finale op zaterdag. Dat is de laatste zeven jaar niet meer gelukt.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder