Protestburgemeester van Parma

Hij is nog maar drie jaar actief in de politiek, maar is nu al gekozen tot burgemeester van Parma. „Ook de gewone burgers kunnen veranderingen realiseren.”

Federico Pizzarotti

Federico Pizzarotti was drie maanden geleden een volstrekt onbekende . Nu is de 39-jarige systeembeheerder bij een bank wereldnieuws. In de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen kreeg hij zestig procent van de kiezers in Parma achter zich. Het was een proteststem tegen de corruptie en geldverspilling in de Noord-Italiaanse stad van ham en kaas, die onder curatele is gesteld door de regering.

Omringd door cameraploegen uit de hele wereld vertelde Pizzarotti gistermiddag zijn plannen. „Eerst de begroting analyseren van de stad, die 600 miljoen euro schuld heeft.’’ Daarna de bouw stilleggen van de vuilverbrandingsinstallatie, waar een meerderheid van de bevolking tegen is. Bij dit alles zorg dragen voor meer transparantie in de politiek. „De burgers gaan meebeslissen over moeilijke en pijnlijke keuzes.’’

Pas in 2009 werd de judoënde projectmanager informatica politiek actief, via internet. In 2010 sloot hij zich aan bij de Beweging Vijf Sterren van Beppe Grillo, en begin 2011 kandideerde hij zich als burgervader. Nu weet hij meer dan de helft van de kiezers achter zich.

Zonder Grillo, erkent Pizzarotti, was het hem niet gelukt. De komiek kwam twee keer op campagne langs. „Grillo woelt de aarde om als een ploeg, en wij leden van de Vijfsterrenbeweging zaaien en oogsten. Hij is onze megafoon.’’

Pizzarotti’s vrouw Cinzia, econome bij een internetbedrijf, was zijn woordvoerder. De lokale media negeerden hem. Dankzij Grillo en een uitgekiende internetstrategie vanuit een geleend kantoor wist Pizzarotti de kiezers voor zich te winnen. Totale kosten: zesduizend euro.

„Hier winnen de burgers en de democratie het van het kapitalisme’’, zo vierde Beppe Grillo in een tweet de overwinning. „En nu nemen we dit verdomde land over.’’ Pizzarotti is rustiger dan zijn landelijke voorman. Hij praat gecontroleerd, glimlacht, loopt rond in een spijkerbroek. „We tonen aan dat het mogelijk is voor gewone burgers om veranderingen te realiseren. Grillo heeft ons hier gebracht. Wij moeten nu aantonen dat we dit aankunnen.’’

    • Bas Mesters