President van Malawi wil homoverbod terugdraaien

De president wil internationale donoren hiermee plezieren.

Blantyre. President Joyce Banda van Malawi wil het verbod op homoseksuele activiteiten terugdraaien. Dit gaat in tegen de trend dat steeds meer Afrikaanse regeringen de anti-homowetgeving juist verzwaren. In vrijwel ieder Afrikaans land is homoseksualiteit verboden.

Banda, die in april president werd nadat haar voorganger overleed, kwam met de aankondiging in haar eerste toespraak tot de natie. „Wetgeving over onfatsoenlijkheid en onnatuurlijke daden zal worden ingetrokken.” Het parlement moet hier wel mee instemmen en de vraag is hoeveel politieke steun Banda heeft om de wetgeving te schrappen.

Malawi kreeg in 2010 internationaal kritiek toen twee mannen werden veroordeeld tot veertien jaar celstraf nadat ze hun verbintenis hadden gevierd. De toenmalige president Bingu verleende de mannen gratie op „humanitaire gronden”, maar hield vol dat ze „een misdaad tegen onze cultuur, onze religie en onze wetten hadden begaan”.

Banda zei dat haar regering de relaties wil normaliseren met „onze traditionele ontwikkelingspartners, die zich onbehaaglijk voelen bij onze slechte wetten”. Het is niet de eerste maatregel die ze neemt om internationale donoren, waarvan het kleine land voor een groot deel afhankelijk is, te plezieren.

Zo is de door het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Al-Bashir niet meer welkom in Malawi. AP