Over de haag

Brieven aan Mark...

Het waren drukke tijden voor de premier, de zeven weken dat hij in het Catshuis onderhandelde met VVD, CDA en PVV. Zo druk dat hij geen antwoord kon geven op Nederlandse burgers die brieven met adviezen en kritiek aan de onderhandelaars stuurden. De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie, het Platform Bezorgde Dienders, de Aannemersfederatie Bouw & Infra; allemaal kregen ze een kort tekstje dat de premier veel brieven kreeg en dat het daarom „niet mogelijk” was te reageren.

...en zijn antwoorden

Niet elke brievenschrijver kwam er zo bekaaid van af. Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV, kreeg een voorkeursbehandeling. De premier schreef ‘Beste Agnes’ bij de aanhef op de standaardafwijzing. Bill Gates, rijke weldoener en medeoprichter van Microsoft, had het nog beter voor elkaar. Als die schrijft, schrijf je terug. Dat deed Rutte, toen Gates hem op het hart drukte ontwikkelingssamenwerking niet al te veel te korten en steun te blijven bieden aan de 1 miljard mensen die „in extreme armoede” leven. Het antwoord van Rutte: uw punt is aangekomen, wij delen uw zorgen, maar we moeten moeilijke besluiten nemen, ik kan daar geen commentaar op geven.

Tuincentrum/heilstaat

Met de verkiezingen in aantocht houdt één vraag sommige Kamerleden wel erg bezig: hoe zorg ik ervoor dat ik hoog op de kandidatenlijst kom? PvdA’er Jacques Monasch is alvast aan zijn persoonlijke campagne begonnen. Hij schrijft nu al 21 dagen zijn Blogboek van een kandidaat. Het zou over van alles gaan, beloofde Monasch vooraf. Klopt. Problemen op het spoor, Bayern München, de Kleine Sneekweek, het is allemaal al behandeld. Gisteren schreef Monasch over zijn bezoek aan het tuincentrum: „Tuincentra en Ikea. Heerlijke plekken. Zullen er ooit plaatsen zijn, denk ik dan. Plaatsen waar je dichter bij de socialistische heilstaat komt. Alles maakbaar, bereikbaar en betaalbaar.” Voor de liefhebbers: elke dag om vijf uur ’s middags een nieuwe episode.

Weg uit de Kamer

Niet iedereen wil zo graag door als Monasch. Sommigen nemen juist afscheid. Zo moet de VVD het straks doen zonder Janneke Snijder-Hazelhoff. Bij het CDA verdwijnt een van de twee dissidenten, Kathleen Ferrier, net als Bas Jan van Bochove, Jack Biskop, Margreeth Smilde en Maarten Haverkamp. De SP raakt financieel specialist Ewout Irrgang kwijt, GroenLinks Ineke van Gent, Kamerlid sinds ’98. De PvdA verliest de oud-bewindslieden Nebahat Albayrak en Sharon Dijksma, Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en Pauline Smeets en Eeke van der Veen. En bij de PVV? Daar is het zoals te doen gebruikelijk stil.

Bid mee voor Arie

ChristenUnie-aanhangers kunnen veel doen om hun partij te helpen, staat op de website: ‘Ik twitter mee met de ChristenUnie’, ‘ik like ChristenUnie op Facebook’, ‘ik kijk mee op YouTube’. Gelukkig gaat de partij niet voorbij aan de klassieke manieren om te ondersteunen: ‘Ik bid voor de ChristenUnie’. Of speciaal voor partijleider Arie Slob: ‘Ik bid in het bijzonder voor Arie, dat God de Heer hem kracht geeft en beschermt’.