Oranje verliest oefenduel tegen Bayern München

Jerome Boateng van Bayern en oranjespeler in duel tijdens de oefenwedstrijd van vanavond. Foto AP/Matthias Schrader

Het Nederlands elftal is de oefencampagne voor het EK begonnen met een 3-2 nederlaag tegen Bayern München.

Klaas Jan Huntelaar en Luciano Narsingh bogen een door Toni Kroos veroorzaakte achterstand om in een voorsprong. Nils Petersen maakte er voor rust echter al 2-2 van. Mario Gomez tekende vlak voor tijd voor de winnende goal, zo schrijft persbureau Novum.

In de eerste helft stuurden Bayern en Oranje elftallen het veld in die redelijk sterk waren. De beide ploegen wilden ook aanvallen en het was Toni Kroos die na zeventien minuten de score opende. Oranje-doelman Michel Vorm raakte de bal nog wel aan, maar duwde het afstandsschot tegen de onderkant van de lat en was geklopt.

Nederland sloeg echter direct terug. Huntelaar, die even daarvoor doelman Hans-Jörg Butt op zijn weg had gevonden, schoot hard en laag in de korte hoek raak uit een counter. Een minuut later was het zelfs 2-1. Narsingh, die zijn officieuze debuut voor Oranje maakte, rondde een nieuwe counter met een lobje af.

Narsingh was overigens niet de enige die zijn officieuze debuut maakte. Ook Jetro Willems, die in de basis startte, en Adam Maher, die bij rust een van de zeven invallers was, mochten voor het eerst in Oranje starten. Hun interlandteller blijft evenwel op nul staan, omdat de wedstrijd tegen Bayern geen officiële interland is.

Na rust nieuw team op het gras

Na rust stuurde bondscoach Bert van Marwijk met de zeven wisselspelers een volkomen nieuw Oranje uit de kleedkamer. Luuk en Siem de Jong, Vurnon Anita, Wilfred Bouma, Jeremain Lens, Maher en Kevin Strootman waren de nieuwkomers. Willems, Vorm, Ron Vlaar en Narsingh bleven staan.

Het B-elftal van Nederland kon nauwelijks meer een vuist maken. Bij Bayern vielen ondertussen juist sterren als Franck Ribéry en Gomez in. De nummer twee van Duitsland werd dan ook gevaarlijker en Gomez scoorde in de 87e minuut met een intikker.

Toen stond bij Nederland Arjen Robben al tien minuten in het veld. De Groninger werd door een deel van de aanhang van Bayern uitgefloten omdat hij zaterdag in de verloren Champions Leaguefinale in de verlenging een strafschop had gemist.

Duel gevolg van conflict KNVB en Bayern

Het vriendschappelijke duel vloeit voort uit het conflict tussen de KNVB en Bayern over de langdurige blessure van Arjen Robben na het WK van 2010. De KNVB en Bayern kwamen na het WK in 2010 hard in aanvaring met elkaar over de vraag wie de verantwoordelijkheid droeg voor de ernstige hamstringblessure van de speler.

De wedstrijd van vanavond levert de Duitse club naar verluidt drie miljoen euro op. Dat bedrag moet compensatie bieden voor inkomstenderving tijdens de blessure van Robben. De sterspeler kreeg destijds zijn salaris normaal doorbetaald.

Een deel van de opbrengst van vanavond gaat naar de KNVB. Maar de spelers van Oranje krijgen geen extra premie voor het duel dat niet als een interland telt. Dit hebben verschillende bronnen aan NRC Handelsblad bevestigd. De internationals zouden de zaak na het EK met de bond willen bespreken.