Op vakantie: wat doe je met je smartphone?

--File--A young woman reads a text message on a mobile phone in Beijing, China, 15 January 2012. China reached a milestone last month when its mobile phone user base surpassed 1 billion but the 3G penetration rate was still low at about 14 percent, the industry regulator said yesterday (Mar. 30). In the first two months of this year, China added 21 million new handset users to create a total of 1.01 billion mobile phone users, the Ministry of Industry and Information Technology said yesterday (Mar. 30). The user base is double the combined population of the United States and Japan. The penetration rate of China, now at 73.6 percent, is still lower than that of the West, where it reaches over 90 percent or even above 100 percent, meaning some people have two or more phones. Luo wei bj - Imaginechina

Het is toch altijd even afwachten: de hoogte van de telefoonrekening als je terugkomt van vakantie. Stond mijn dataroaming wel uit? En wat hebben al die voicemailberichten van mijn moeder gekost?

Op vakantie gaan met een smartphone vereist enige voorbereiding. De regels voor data-, bel- en sms-kosten verschillen per land en veranderen steeds.

Daarom: zes tips om je vakantie zo goedkoop mogelijk door te komen.

1Zet je telefoon uit. Als je telefoon uitstaat maak je geen kosten. Nee, als iemand je voicemail inspreekt of je een sms stuurt terwijl je in het buitenland bent hoef je niet te betalen. Wil je foto’s maken, zet je telefoon dan op ‘vliegmodus’: dat schakelt bel en internetfuncties uit.

2Liever sms’en dan bellen. Probeer bellen te vermijden. Stuur liever een sms om te vertellen dat je goed bent aangekomen, dat scheelt geld. Vanaf 1 juli dit jaar worden de tarieven binnen de Europese Unie voor sms’en en bellen verder verlaagd. Bellen kost straks nog 35 cent per minuut, gebeld worden 10 cent per minuut. Een sms versturen kost maar 11 cent, ontvangen is gratis.

Verlaat je de EU, dan verandert de zaak. Het is afhankelijk van het land en de provider hoeveel je moet betalen voor een telefoongesprek, maarbellen gaat je buiten Europa hoe dan ook flink geld kosten. Je rekening loopt voor je het weet op met ruim twee euro per minuut.

3Internet via wifi. Het is lastig loslaten op vakantie, dus als je het echt niet volhoudt om je mail niet te bekijken doe dit dan niet via roaming: internetten buiten je netwerk om. Roaming staat aan op je telefoon als je dit zelf inschakelt. De kosten kunnen absurd hoog oplopen, tot rond de tien euro per MB buiten Europa. Een paar tientjes is toch wel erg prijzig voor het kijken naar een YouTube-filmpje.

Als je gaat internetten, doe dit dan gratis via wifi. Er zijn tal van apps (zie kader), die je offline helpen om wifi-punten te vinden waar je zo kunt inloggen. Het veiligst is om dit via een beveiligde verbinding met wachtwoord te doen. Log je in op een wachtwoordloos netwerk, vermijd dan bankzaken of andere gevoelige dingen. Een onbeveiligde wifiverbinding is gevoelig voor inbraak (sniffing genoemd).

4Koop een lokale simkaart. Als je van plan bent een langere reis te maken is het slim om ter plekke een simkaart aan te schaffen. Simkaarten zijn te koop in de lokale belwinkels. Je belt daarmee tegen het lokale tarief en dat is goedkoper dan bellen met je eigen simkaart. Een dergelijk kaartje kan een paar tientjes kosten, dus vooral voordelig als je van plan bent om wat langer in hetzelfde land te blijven.

5Doe thuis vast het voorwerk. Je zal je smartphone misschien nog wel het meest missen als je in een vreemde stad de weg niet kunt vinden. De GPS-functie aanzetten via bijvoorbeeld Google maps kost bandbreedte. Er zijn apps ontwikkeld (Offmaps bijvoorbeeld), waarmee je alvast kaarten thuis kunt downloaden die je dan ter plekke zonder gebruik van internet kunt bekijken. Erg handig bij een stedentrip.

6Laat je telefoon thuis. Niet te doen (dan weet ik niet hoe laat het is!), maar wel de verstandigste optie. Altijd maar beschikbaar zijn, leidt niet tot een uitgerust gevoel. Integendeel. Als je echt op vakantie wil moet je je beste vriend misschien ook eens twee weken missen.

De woordvoerder van Vodafone voegt per e-mail nog een laatste tip toe aan dit verhaal. „Als je telefoon in het water valt, leg hem dan te drogen in een grote zak rijst. Leg de zak rijst in de zon, zodat het water sneller geabsorbeerd wordt door de rijstkorrels.”

    • Stijn Bronzwaer