Noodtoestand in getroffen gebied aardbeving Italië

Het zwaar beschadigde stadhuis van Sant’Agostino di Ferrara na de aardbeving. Foto Reuters/ Giorgio Benvenuti

De Italiaanse regering heeft in Sant’Agostino di Ferrara en in Bondeno de noodtoestand uitgeroepen. Hier vond afgelopen zondag een aardbeving plaats met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Door deze beslissing komt vijftig miljoen euro vrij voor hulpverlening.

Bedrijven en burgers die getroffen zijn door de aardbeving hoeven de overheid geen belasting op onroerend goed te betalen als tegemoetkoming, zo meldt persbureau AP vanavond. Premier Monti bezocht vandaag de regio in Noord-Italië, waar ook vandaag nog lichte naschokken te voelen waren.

Als gevolg van de beving zijn dit weekend zeker zeven mensen omgekomen en zestig mensen gewond geraakt. De ravage was vooral groot in Finale Emila. De totale schade loopt waarschijnlijk in de honderden miljoenen.

Onlangs werd door de regering van Monti een wetswijziging doorgevoerd waarmee schade aan privébezit als gevolg van natuurrampen niet meer wordt vergoed. Deze beslissing leidde tot veel tegenstand onder de bevolking.