Niemand zit te wachten op compensatiewedstrijd in zaak Robben

Bayern München wordt vanavond met de inkomsten van het oefenduel met Oranje ruim gecompenseerd voor de blessure van Arjen Robben. De KNVB lijkt met de afspraak schuld te bekennen.

Een wedstrijd die niemand wil, maar toch wordt gespeeld: Bayern München tegen het Nederlands elftal in een matig gevulde Allianz Arena. Het vriendschappelijke duel vloeit voort uit het conflict tussen de KNVB en Bayern over de langdurige blessure van Arjen Robben na het WK van 2010. De wedstrijd levert de Duitse club naar verluidt drie miljoen euro op. Dat bedrag moet compensatie bieden voor inkomstenderving tijdens de blessure van Robben. De sterspeler kreeg destijds zijn salaris normaal doorbetaald.

Een deel van de opbrengst van vanavond gaat naar de KNVB. Maar de spelers van Oranje krijgen geen extra premie voor het duel dat niet als een interland telt. Dit hebben verschillende bronnen bevestigd. De internationals zouden de zaak na het EK met de bond willen bespreken.

De KNVB en Bayern willen de bedragen bevestigen noch ontkennen. „Er is sprake van een principieel meningsverschil tussen de KNVB en Bayern. Dat is hiermee opgelost. Ik kan alleen maar zeggen dat alle partijen hier beter van worden”, aldus een woordvoerster van de KNVB. „En voor wat betreft de spelerspremies gelden de vaste afspraken. Ook daar doen we geen mededelingen over.” Bayern heeft eerder alleen laten weten dat de inkomsten voor de club „tussen de nul en de vijf miljoen euro” zijn.

De KNVB en Bayern kwamen na het WK in 2010 hard in aanvaring met elkaar over de vraag wie de verantwoordelijkheid droeg voor de ernstige hamstringblessure van Robben. De aanvaller raakte voor het WK geblesseerd. Hij liet in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een MRI-scan maken en een echo. Daaruit zou blijken dat hij een kleine spierscheuring in de hamstring van zijn linkerbeen zou hebben. Mede op aanraden van Rafael van der Vaart ging Robben in behandeling bij fysiotherapeut Dick van Toorn in Rotterdam en kon alsnog in actie komen. Weken na het WK constateerde de arts van Bayern bij terugkeer in München dat Robben nog steeds geblesseerd was. De voetballer stond daarna maanden langs de kant.

Robben heeft zichzelf naar buiten toe altijd afzijdig gehouden over het dispuut tussen de KNVB en Bayern. Volgens een goed ingevoerde bron heeft Robben op het eindtoernooi achteraf bezien een enorm risico gelopen. Bij een nieuwe blessure zou het volgens hem „einde carrière” zijn geweest. De hamstring van Robben zou „aan een draadje hebben gehangen”. Robben zou in de wetenschap die hij nu heeft, nooit meer hetzelfde traject zijn doorlopen. Hij heeft altijd vertrouwen gehouden in clubarts dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt en werkt ook intensief samen met de Nederlandse osteopaat Hub Westhovens.

De affaire leidde tot een ruzie tussen de KNVB en de Duitse club, die buiten Robben om plaatshad. Beide partijen uitten talloze verwijten in elkaars richting. Bayern raamde de schade op 11.000 euro per dag en wilde een claim van ruim boven de miljoen euro bij de KNVB neerleggen. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA had de club geen recht op schadevergoeding. De KNVB was van mening dat Bayern Robben had moeten verzekeren.

Beide partijen werden het niet eens en vonden elkaar in een creatieve oplossing in een vriendschappelijke wedstrijd waarbij Robben in het shirt van Oranje zou uitkomen. Bondscoach Van Marwijk heeft meerdere malen laten weten dat het duel wat hem betreft niet hoeft. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft het doorgaan van ‘de compromiswedstrijd’ nooit ter discussie gesteld.

In de praktijk heeft de afspraak tussen de KNVB en Bayern München veel weg van een schuldbekentenis. De Duitse club heeft de rechten van het duel verkocht aan het sportmarketingbureau Infront en verzekerde zich daarmee naar verluidt van drie miljoen euro aan inkomsten. Een deel daarvan gaat naar de KNVB. Daarmee is Bayern ruimschoots gecompenseerd voor de schade die het leed door de afwezigheid van Robben. De Nederlandse voetbalbond heeft met de wedstrijd ingestemd omdat anders jarenlange juridische procedures zouden dreigen.

Het organiseren van de wedstrijd zorgde voor vrede tussen de KNVB en Bayern. Maar aanvoerder Mark van Bommel liet zondag tijdens het trainingskamp met Oranje in Lausanne weten dat hij weinig opheeft met het offer dat de internationals voor de KNVB moeten brengen. „Met Oranje speel je het liefst officiële interlands. Hier verdien je geen extra cap mee”, aldus de 74-voudig international van Nederland.

Ook het hoofd van sleutelspeler Robben staat – na het strafschopechec van de verloren Champions League-finale tegen Chelsea – net zomin als dat van de andere Bayern-spelers naar het duel. Van Marwijk heeft al gezegd dat Robben als invaller waarschijnlijk maar kort in actie zal komen. Er waren gisteren nog maar 21.500 kaartjes verkocht.