Libanese shi’ieten gekidnapt in Syrië - Hezbollah roept op tot kalmte

Syrische rebellen hebben vandaag minstens dertien Libanese shi’itische pelgrims gekidnapt in het noorden van Syrië. In de Libanese hoofdstad Beiroet gingen familieleden van de slachtoffers in reactie op dat bericht woedend de straat op. Libanon lijkt de laatste weken steeds meer bij het geweld in Syrië betrokken te worden.

Familieleden en buurtgenoten van de gekidnapte Libanezen demonstreerden vanmiddag in het zuiden van Beiroet. Foto Reuters / Mohamed Azakir

Syrische rebellen hebben vandaag minstens dertien Libanese shi’itische pelgrims gekidnapt in het noorden van Syrië. In de Libanese hoofdstad Beiroet gingen familieleden van de slachtoffers in reactie op dat bericht woedend de straat op. Libanon lijkt de laatste weken steeds meer bij het geweld in Syrië betrokken te worden.

De gekidnapte Libanese shi’eten waren vanmiddag op de terugweg van een pelgrimstocht naar Iran toen hun bus in de buurt van de grens met Turkije werd gestopt door rebellen van het Vrije Syrische Leger, meldt persbureau Reuters op gezag van familieleden van de pelgrims. De rebellen zouden de vrouwen hebben laten gaan; de mannen zouden worden vastgehouden tot het Syrische regime alle gevangengenomen strijders van het Vrije Syrische Leger in vrijheid stelt.

Het bericht over de gekidnapte pelgrims is het laatste signaal dat Libanon steeds meer onderdeel wordt van het conflict in Syrië. De shi’ieten in Libanon steunen het regime van de Syrische president Assad, die op zijn beurt nauw samenwerkt met de Libanese en shi’itische beweging Hezbollah. Het Vrije Syrische Leger voert het verzet van de in meerderheid sunnitische Syrische bevolking tegen Assad aan. Veel sunnieten in Libanon, net als de shi’ieten zo’n dertig procent van de bevolking, steunen de Syrische rebellen in hun verzet.

Onrust in zuiden Beiroet, Hezbollahleider roept op tot kalmte

Familieleden van de gekidnapte pelgrims gingen vanmiddag na het horen van het nieuws in het zuiden van Beiroet de straat op en blokkeerden een aantal wegen uit protest tegen de ontvoeringen. Ook werden autobanden verbrand, waardoor zwarte rookwolken boven gebouwen in verschillende wijken van zuid-Beiroet te zien waren.

De leider van de Hezbollah, Hassan Nasrallah, riep in een boodschap op de Libanese televisie op tot kalmte en waarschuwde zijn aanhangers geen wraakacties uit te voeren op Syriërs. Ook veroordeelde hij het blokkeren van wegen en verbranden van autobanden omdat dit volgens hem een oplossing niet dichterbij brengt.

De strijd in Syrië heeft de laatste weken geregeld tot sektarische spanningen tussen shi’ieten en sunnieten in Libanon geleid. Zo werd afgelopen zondag een anti-Syrische geestelijke gedood in het noorden van Libanon. In reactie op de moord braken in hoofdstad Beiroet de hevigste gevechten in vier jaar tijd uit. Minstens twee mensen werden gedood en er vielen zo’n vijftien gewonden.


Grotere kaart weergeven