Leger dreigt Egyptische grondwet zelf in te vullen

Khaled Ali, een kandidaat voor de Egyptische presidentsverkiezingen, heeft gisteren op een persconferentie gewaarschuwd tegen pogingen van het leger om eigenhandig de rol van de nieuwe president in te vullen. Diverse media hebben de afgelopen dagen bericht over een dreigement van het leger om een nieuwe ‘constitutionele verklaring’ uit te vaardigen om de bevoegdheden van de president vast te leggen. Volgens Ali wil de legerleiding zichzelf een bevoorrechte positie toekennen.

Het leger heeft in november beloofd dat het afstand doet van de macht zodra een nieuwe president is gekozen. De presidentsverkiezingen hebben morgen en overmorgen plaats, maar wellicht zal een tweede ronde nodig zijn op 16 en 17 juni. De inhuldiging is gepland voor 30 juni.

Normaal moet er tegen die tijd een nieuwe grondwet zijn die de rol van president, regering, parlement en leger vastlegt. Maar de partijen in het parlement zijn het nog niet eens over de samenstelling van de vergadering die de grondwet moet herschrijven. Liberalen, seculieren en christenen vrezen dat de fundamentalistische partijen, met hun meerderheid in het parlement, hun stempel zullen drukken op de nieuwe grondwet.

Als de partijen het niet snel eens worden, zal de nieuwe president dezelfde brede bevoegdheden hebben als oud-president Mubarak. Het dreigement van het leger om zelf de functie van de president in te vullen kan dan ook gezien worden als een signaal naar de ruziënde partijen. In het gelekte voorstel krijgt de legerleiding absolute bevoegdheden over de eigen begroting. Het benadrukt ook de rol van het leger als de beschermer van de nationale veiligheid, de grondwet en de revolutie.

Het leger ontkent dat het een ultimatum heeft gesteld aan het parlement. Het vaardigde gisteren een mededeling uit ter ondersteuning van de verkiezingen. „Het is van groot belang dat wij allemaal de resultaten van deze verkiezingen aanvaarden”, stelde de mededeling.