Leers biedt asielzoekers Ter Apel tot half juni onderdak aan

Het tentenkamp in Ter Apel vorige week. Minister Leers wil de asielzoekers tot half juni onderdak aanbieden.
Het tentenkamp in Ter Apel vorige week. Minister Leers wil de asielzoekers tot half juni onderdak aanbieden. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

De ruim driehonderd asielzoekers die in een tentenkamp bij Ter Apel verblijven, krijgen van demissionair minister Leers onderdak aangeboden. In ieder geval tot half juni, want dan spreekt hij zijn Irakese ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski over een terugkeer.

Dat meldt Novum. Shafiq Duski en Leers gaan het dan hebben over het terugkeren van de uitgeprocedeerde asielzoekers. De Irakees heeft Leers laten weten dat Nederland niet als enige Irakezen terugstuurt, maar dat het wel zorgvuldig moet gebeuren omdat ze in hun thuisland vaak problemen krijgen met werk, maar ook op psychisch en sociaal gebied.

Nu Duski op 15 juni naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp in Ter Apel onnodig geworden. Het onderdak dat Leers de uitgeprocedeerde asielzoekers biedt is ‘gericht op terugkeer’.