Kortkolom sport

Zwemsters missen finales op eerste dag EK

Rotterdam. De Nederlandse zwemsters hebben op de eerste dag van de EK in Debrecen geen finaleplaatsen behaald. Hinkelien Schreuder werd gisteren uitgeschakeld in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Kira Toussaint en Annemarie Worst waren niet snel genoeg op de 200 meter rugslag. Schreuder kwam tot een tijd van 26,73 seconden en was daarmee vijf honderdsten te langzaam voor de finale. Toussaint (2.13,09) en Worst (2.13,92) werden tiende en twaalfde. De Duitser Paul Biederman behaalde de eerste gouden medaille van de EK. Hij won de 400 meter vrije slag in 3.47,84 minuten. Katinka Hosszu bezorgde gastland Hongarije succes door de 400 meter wisselslag te winnen (4.33,76). De 4x100 meter vrije slag gewonnen door Frankrijk (mannen) en Duitsland (vrouwen). (Novum)

NBA: Thunder schakelt Lakers uit in play-offs

Rotterdam. De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben in de NBA de finale van de Western Conference bereikt. De ploeg won vannacht met 106-90 van Los Angeles Lakers en bracht de eindstand in de best-of-seven op 4-1. Russell Westbrook had met 28 punten een hoofdrol. Oklahoma treft nu San Antonio Spurs, dat Los Angeles Clippers uitschakelde. In het oostelijke competitiedeel nam Boston Celtics in de halve finales een 3-2 voorsprong op Philadelphia 76ers. (Novum)

Topamazone Salzgeber ziet af van Zomerspelen

Rotterdam. De Duitse dressuuramazone Ulla Salzgeber, tweevoudig winnares van olympisch goud in de landenwedstrijd, zal niet deelnemen aan de Zomerspelen in Londen. De 53-jarige Salzgeber, die individueel ook olympisch zilver en -brons behaalde, heeft zich afgemeld voor de Duitse kampioenschappen in Balve, waar de selectie plaatsvindt. Ze zegt door haar werk als trainer te weinig tijd te hebben haar toppaard Herzruf’s Erbe optimaal te kunnen voorbereiden. (NOS)

Mihajlovic nieuwe bondscoach Servië

Rotterdam. Sinisa Mihajlovic is de nieuwe bondscoach van het nationale elftal van Servië. De 43-jarige Serviër heeft zijn handtekening onder een tweejarig contract gezet. De voormalige verdediger van onder meer Internazionale en Rode Ster Belgrado is de opvolger van Vladimir Petrovic, die in oktober vertrok nadat de ploeg zich zich voor het EK had gekwalificeerd. Mihajlhovic heeft de taak Servië naar het WK van 2014 in Brazilië loodsen. (Novum)

Nadal verslaat Djokovic in uitgestelde finale

Rotterdam. Rafael Nadal heeft gisteren het masterstoernooi in Rome gewonnen. De 25-jarige Spanjaard versloeg de Serviër Novak Djokovic in twee sets: 7-5 en 6-3. De finale was zondag uitgesteld wegens regen. Nadal behaalde de 49ste toernooizege in zijn carrière en zijn 34ste op gravel. Eerder dit jaar won hij in Barcelona en Monte Carlo. Nadal stijgt door de overwinning naar de tweede plaats op de wereldranglijst, ten koste van Roger Federer, die in de halve finales had verloren van Djokovic. (Novum)

Britse wordt coach van Nederlandse bobsleeërs

Rotterdam. De Britse Nicola Minichiello is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse bobsleeërs. Ze is aangesteld tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. De 34-jarige Minichiello won als bobsleester in 2009 de wereldtitel in de tweemansbob, met Gillian Cooke. Ook is ze voormalig meerkampster. Ze is de eerste vrouwelijke bondscoach van een nationale bobsleeselectie. (NOS)