Kortkolom economie

Eurocommerce in surseance van betaling

Amsterdam. De rechtbank in Zwolle heeft gisteren het vastgoedbedrijf Eurocommerce van ondernemer Ger Visser surseance van betaling verleend. Er zijn drie bewindvoerders aangesteld, blijkt uit een bekendmaking van rechtbank. Het bedrijf verkeert al lange tijd in financiële problemen. Eurocommerce heeft meer dan 700 miljoen euro schuld. Het bedrijf ontwikkelt kant-en-klare kantoorpanden en verhuurt en verkoopt die. Maar door de economische crisis ligt de vastgoedmarkt bijna stil, waardoor Eurocommerce veel minder geld binnenkrijgt uit verhuur en er nauwelijks nog kopers voor kantoorpanden zijn. Eind april werd een faillissement op laatste moment voorkomen. Bouwbedrijf VolkerWessels trok toen de faillissementsaanvraag in, nadat er bepaalde afspraken waren gemaakt met Eurocommerce. (NRC)

Oudere ambtenaar zorgt voor problemen

Amsterdam. Ondanks de bezuinigingen krijgt de overheid in de toekomst te maken met een tekort aan ambtenaren. Daarvoor waarschuwde de Algemene Rekenkamer vanmorgen. Reden is dat het aantal oudere werknemers dat met pensioen gaat niet genoeg wordt gecompenseerd met de instroom van jongeren. Vooral de leeftijdsopbouw van het personeel van de rijksoverheid baart de Rekenkamer zorgen. Door de bezuinigingen staan jongere werknemers eerder op straat dan hun oudere collega's. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd van de ambtenaren stijgen. Tussen 2005 en 2011 steeg de gemiddelde leeftijd van 42,5 naar 45,7 jaar. Een ander probleem is dat vrijkomende functies niet altijd goed kunnen worden vervuld omdat geschikte kandidaten ontbreken. Zo kan er een tekort ontstaan, terwijl er wel genoeg mensen solliciteren. De Algemene Rekenkamer adviseert de ministeries om meer samen te werken om zo jonge talenten te behouden. (Novum)

Vodafone boert goed in krimpende markt

Amsterdam. Vodafone Nederland heeft in het afgelopen boekjaar meer omzet en winst behaald, ondanks teruglopende inkomsten uit bellen en sms’en en een krimpende markt. Dat blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde cijfers over het boekjaar dat eindigt op 31 maart. Het van oorsprong Britse Vodafone meldt dat het in Nederland een omzet heeft behaald van 2,197 miljard euro. Vorig boekjaar was dit 2,069 miljard, wat neerkomt op een stijging van 6,1 procent. Het bedrijfsresultaat steeg met 5,7 procent tot 743 miljoen euro. Het aantal aansluitingen nam met 4,9 procent toe tot 5,3 miljoen. Zakelijke klanten verbruikten 90 procent meer mobiele data, consumenten 40 procent meer. Vodafone wist daarnaast meer ‘bundels’ voor internet in het buitenland te slijten. (Novum)

Deense zuivelfabrikant Arla kondigt fusie aan

Rotterdam De Deense melkfabrikant Arla Foods wil fuseren met twee zuivelcoöperaties in Duitsland en Groot-Brittannië. Dat meldde de coöperatie die in Nederland bekend is van Apetina Feta en het yoghurtmerk Arla. De fusie met het Duitse Milch-Union Hocheifel en het Britse Milk Link moet nog worden goedgekeurd door de leden van de drie coöperaties, ongeveer 12.300 boeren in onder meer Denemarken, Zweden, België, Luxemburg en Groot-Brittannië. Ook de Europese Commissie moet zich er nog over buigen. Wordt toestemming verkregen, dan wordt de coöperatie, die verdergaat onder de naam Arla, in een klap de grootste zuivelproducent in Groot-Brittannië en de op twee na grootste in Duitsland. De fusie voegt 9 miljard Deense kroon (1,2 miljard euro) aan omzet toe. De omzet van Arla zou daarmee in 2013 uitkomen op 70 miljard euro. De zuivelgigant streeft naar 75 miljard euro omzet in 2015. (AP)