Kortkolom buitenland

IAEA verwacht ‘snel’ akkoord met Iran

Wenen. De chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Yukiya Amano, verwacht „heel spoedig” een akkoord te sluiten met Iran over een „gestructureerde aanpak” van vragen van het IAEA over eventuele militaire aspecten van het Iraanse nucleaire programma. Amano, die vanochtend in Wenen terugkeerde van een onverwacht bezoek aan Teheran, zei dat de kwestie van toegang voor IAEA-inspecteurs tot de militaire faciliteit Parchin aan de orde komt bij uitvoering van het komend akkoord. Nu volgt een vervolggesprek in Bagdad tussen de P5+1, de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, en Iran over een oplossing van de controverse. (AFP, Reuters)

Poetin vult kabinet met loyale medestanders

Moskou. President Poetin heeft een regering benoemd die grotendeels uit loyale medestanders bestaat. Driekwart van de bewindslieden, onder wie de omstreden ministers van Onderwijs en Gezondheidszorg, zijn vervangen door onderministers of technocraten uit het Kremlin. Naast premier Medvedev blijft de pragmatische Igor Sjoevalov eerste vicepremier. De ministers van Buitenlandse Zaken (Sergej Lavrov), Financiën (Anton Siloeanov) en Defensie (de door financiële schandalen omgeven Anatoli Serdjoekov) blijven aan. (NRC)

Anwar Ibrahim weer aangeklaagd in Maleisië

Kuala Lumpur. De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is in staat van beschuldiging gesteld in verband met een grote betoging vorige maand in hoofdstad Kuala Lumpur voor eerlijke verkiezingen. Volgens de autoriteiten heeft Ibrahim een samenscholingsverbod geschonden en opgeroepen bevelen van de politie te negeren. Anwar noemde de aanklachten „politiek gemotiveerd”. In januari werd hij vrijgesproken van homoseksuele contacten. (AP)

Generaal vrijgelaten uit cel in Sri Lanka

Colombo. De voormalige Sri-Lankese legerleider en oppositieleider Sarath Fonseka is vrijgelaten uit de gevangenis in Colombo. Hij belandde daar twee jaar geleden na het verliezen van de presidentsverkiezingen. Een rechtbank achtte hem schuldig aan corruptie. Volgens zijn aanhangers en de VS was Fonseka, gezien als de architect van de overwinning op de Tamil Tijgers, een politieke gevangene. Volgens de Sri-Lankese wet moet hij zich zeven jaar afzijdig houden van de politiek, maar hij wil toch dat werk hervatten. (AP, BBC)

Cel voor bespieden van homostudent in de VS

New Brunswick. De Indiaas-Amerikaanse student Dharun Ravi krijgt dertig dagen cel omdat hij in september 2010 zijn met een oudere man zoenende kamergenoot bespiedde met een webcam en zijn bevindingen op sociale media deelde, bepaalde de rechtbank van New Brunswick in de staat New Jersey gisteren. Dat zijn medebewoner, de achttienjarige Tyler Clementi, niet veel later zelfmoord pleegde, valt Ravi volgens de rechter niet aan te reken. De zaak-Ravi groeide uit tot ijkpunt in het debat over homopesterij en jeugdzelfmoord in het internettijdperk. (AP, Reuters)

Schilderij halfnaakte Jacob Zuma vernield

Johannesburg. Het controversiële schilderij De Speer waarop de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma in Sovjet-stijl staat afgebeeld met zijn genitaliën, is vernield. Twee mannen verfden het doek zwart, met een rode X over Zuma’s gezicht. Vorige week eiste regeringspartij ANC de verwijdering van het schilderij, dat bijna twee meter hoog is en zo’n dertienduizend euro kostte. (BBC)