Kortkolom binnenland

Geen spreekrecht voor slachtoffer over straf

Den Haag. Het spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal wordt niet verder uitgebreid dan wordt bepleit in een wetsvoorstel dat er nu ligt. De VVD en de PvdA krijgen te weinig steun voor een amendement waardoor slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven zich ook mogen uitlaten over de strafmaat, werd gisteren duidelijk tijdens een overleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD). CDA, SP, D66, GroenLinks en de PVV vinden dat door het amendement slachtoffers en nabestaanden onder een te grote druk zouden komen om gebruik te maken van het spreekrecht. (Novum)

Oproep voor vrouwen inzake misbruik Kerk

Rotterdam. Vrouwen die als minderjarige seksueel misbruikt zijn of die mishandeld zijn binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) krijgen vijf weken de tijd om hun ervaringen te melden bij Wim Deetman. De CDA’er Deetman, lid van de Raad van State, leidde tot vorig jaar een commissie die in opdracht van de kerkleiding onderzoek deed naar kindermisbruik binnen de RKK. Ook het nieuwe onderzoek doet hij in opdracht van de kerkleiding. Of ook andere leden van de inmiddels opgeheven commissie betrokken worden bij dit onderzoek, is nog onduidelijk. Dat blijkt over enkele weken als de onderzoeksaanpak gepubliceerd wordt. Deetman wil dit najaar klaar zijn met dit onderzoek. (NRC)

Woordvoerder radicale islamgroep naar A’dam

Amsterdam. Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium, komt dit weekeinde naar Nederland. Hij spreekt zaterdag op uitnodiging van Sharia4Holland op de Global Shariah Conference in Amsterdam, staat op de website van Sharia4Holland. Het is niet duidelijk waar de conferentie wordt gehouden. De 29-jarige Belkacem, ook bekend onder de naam Abu Imran, kreeg eerder dit jaar nog een celstraf van de Antwerpse rechtbank voor het aanzetten tot haat tegen niet-moslims. De gemeente Amsterdam zegt de conferentie niet te kunnen verbieden en houdt met de politie de ontwikkelingen in de gaten. Eind vorig jaar verstoorden aanhangers van de beweging een bijeenkomst over modernisering van de islam in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. (Novum)

Enige SP-raadslid in Leeuwarden opgestapt

Leeuwarden. Het enige SP-raadslid in Leeuwarden, Jeffrey Brakenhoff (22), is uit de partij gestapt. Hij stoorde zich aan de partijcultuur, die volgens hem „ondemocratisch, stalinistisch en star” is. Ook schort het volgens hem aan een menselijke bejegening van vrijwilligers. Het gedachtengoed van de partij blijft hij wel steunen. Brakenhoff zit sinds 2010 in de raad en blijft daar als eenmansfractie zitten. De SP was sinds 1998 in de Leeuwarder gemeenteraad vertegenwoordigd. Eerder stapte het SP-afdelingsbestuur in de Friese hoofdstad op. (NRC)

Veel valse claims na treinongeluk A’dam

Rotterdam. De Nederlandse Spoorwegen hebben na het treinongeluk van 21 april in Amsterdam tientallen valse claims binnengekregen. Opmerkelijk veel mensen hebben bij het ongeval een iPad verloren. Ook claimt een reiziger een kostbare Stradivariusviool. De NS zegt de schadeclaims coulant te behandelen. Het is niet altijd duidelijk of personen daadwerkelijk in het betrokken treinstel zaten. Een vrouw die eerder een NS-medewerker aansprakelijk stelde na een val op het perron, heeft opnieuw een schadevergoeding ingediend. (NRC)