Kamer verwerpt voorstel Wilders en debatteert vanavond over ESM

Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer heeft in een hoofdelijke stemming het voorstel van PVV-leider Wilders om het debat over het permanente noodfonds ESM uit te stellen verworpen. Het debat, dat om half acht zou beginnen, kan daarom alsnog de komende uren worden gehouden.

Van de 121 aanwezige Kamerleden stemden 35 parlementariërs voor uitstel van het debat en 86 tegen. Wilders vroeg vanavond om half acht, toen het debat over het ESM zou beginnen, om een hoofdelijke stemming over uitstel daarvan. Volgens de PVV-leider zou de Kamer vanavond niet over het ESM moeten debatteren omdat hij over het noodfonds een kort geding tegen de Staat heeft aangespannen dat begin volgende week behandeld wordt.

Wilders vindt dat kabinet en Kamer zich nu niet over het ESM-verdrag moeten buigen omdat de regering door de val van het kabinet-Rutte demissionair is. De PVV-leider liet de Tweede Kamer vorige week ook al hoofdelijk stemmen over de vraag of het debat over het ESM controversieel verklaard moest worden en tot na de verkiezingen moest worden uitgesteld. Tijdens een hoofdelijke stemming bleek dat een meerderheid van de Kamer daar toen ook niets in zag.

Nederland draagt voor miljarden bij aan omstreden ESM

Het Europees Stabiliteitsmechanisme waarover de Kamer vanavond debatteert is een fonds dat ervoor moet zorgen dat Europa voldoende geld beschikbaar heeft om probleemlanden binnen de eurozone voor een desastreus faillissement te behoeden. In het nieuwe permanente fonds wordt door de eurolanden 700 miljard euro gestort. Het ESM krijgt van Nederland in zijn eerste jaar 4,6 miljard euro. Ook staat Nederland nog voor 35 miljard euro garant.

Het ESM is omstreden omdat het de nationale parlementen buitenspel zou zetten en te veel macht aan de grote Europese landen zou geven. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 zal vanavond echter voor ratificatie van het ESM stemmen omdat het fonds volgens deze partijen dringend nodig is om de eurocrisis niet te laten escaleren. De PVV, SP, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren zijn op dit moment tegen ratificatie.

Wat is het Europese noodfonds ESM precies en waarom is het zo belangrijk en omstreden? Lees meer in ons achtergrondverhaal van vandaag.