Jules Verne opgenomen in Bibliotèque de la Pléiade

Een jonge en oude Jules Verne/ Foto AFP

De Franse auteur Jules Verne (1828-1905) is opgenomen in de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade van de Franse uitgever Gallimard. Dat meldt Le Monde. Hoewel recentelijk ook de Engelse schrijfster Virginia Woolf werd opgenomen, is het gebruikelijk dat Franse schrijvers als Verne in de Pléiade-bibliotheek worden geplaatst.

In het Pléiade-deel zijn enkele romans opgenomen die volgens Le Monde de kern van Vernes oeuvre belichamen. Met 20.ooo mijlen onder zee, Een eiland vol geheimen en De kinderen van kapitein Grant zit in deze Voyages Extraordinaire veel van de science-fiction-achtige elementen die Jules Verne in zijn 62 romans en 18 novelles verwerkte.

De Bibliothèque de la Pléiade, die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bestaat, is voornamelijk bedoeld voor Franstalige literatuur.

De boeken uit de Pléiade-reeks zijn in de regel prachtig en klassiek vormgegeven. Ze zijn in leer gebonden, hebben een gouden band en zijn gedrukt op bijbelpapier. In de reeks zijn tot nu toe vijfhonderd titels van gecanoniseerde schrijvers uitgebracht.