Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Irakese asielzoekers weigeren aangeboden opvang Leers

Het tentenkamp in Ter Apel vorige week. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

De ruim driehonderd asielzoekers die in een tentenkamp bij Ter Apel verblijven, weigeren het onderdak dat ze van demissionair minister Leers aangeboden hebben gekregen. Bij ontruiming van het kamp stappen ze naar de rechter, meldt een woordvoerder vanavond tegenover persbureau Novum.

De Irakezen vrezen volgens de woordvoerder voor hun leven als ze worden teruggestuurd naar hun land van afkomst en wijzen het aanbod van Leers af. Volgens een woordvoerder van de groep heeft Leers, die vandaag sprak met drie Irakezen, geen enkele opening geboden. Leers kon ook niets toezeggen over de veiligheid na terugkeer naar Irak. “Ons heldere duidelijke antwoord is: nee”, aldus de zegsman.

Leers wilde de groep asielzoekers onderdak aanbieden, in ieder geval tot half juni. Dan spreekt hij zijn Irakese ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski over een terugkeer naar Irak.

Duski heeft Leers eerder laten weten dat Nederland niet als enige land Irakezen terugstuurt, maar dat het wel zorgvuldig moet gebeuren omdat ze in hun thuisland vaak problemen krijgen met werk, maar ook op psychisch en sociaal gebied.

Nu Duski op 15 juni naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp in Ter Apel onnodig geworden. Het onderdak dat Leers de uitgeprocedeerde asielzoekers biedt is “gericht op terugkeer”, en dat stuit op tegenstand van de betreffende asielzoekers.