Invallen bij Super de Boer om massaal frauderen

Franchiseondernemers van het voormalige Super de Boer hebben op grote schaal gefraudeerd. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de 240 supermarktondernemers sinds 2006 voor circa 18,3 miljoen euro aan omzet heeft verzwegen.

De dossiers van de zes „meest frauderende ondernemingen” zijn overgedragen aan de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) voor strafrechtelijke vervolging, heeft de belastingdienst in een verklaring laten weten. Rechercheurs van de FIOD deden gisteravond invallen bij zes supermarkten in Utrecht, Amersfoort en Rotterdam, waaronder enkele Jumbo’s en een Kippersluis. De overige ondernemers krijgen naheffingen opgelegd en boetes tot 100 procent van de te betalen belasting.

Volgens de Belastingdienst verlaagden de ondernemers hun omzet kunstmatig door te sjoemelen met de kassa – zij sloegen bijvoorbeeld bedragen retour aan zonder dat een klant een product kwam terugbrengen. Eén ondernemer stak via deze methode ruim 240.000 euro per jaar in eigen zak.

Daarnaast werd er gefraudeerd door de inkomsten van marktkraampjes in de supermarkt niet mee te tellen in de omzetcijfers. Ook werd het systeem voor statiegeld misbruikt. Ondernemers haalden lege kratten bier uit het magazijn opnieuw door de emballagemachine en inden de statiegeldbonnetjes dan vervolgens zelf.

De Belastingdienst zegt de fraude te hebben ontdekt „nadat enkele ondernemers bij boekenonderzoeken tegen de lamp waren gelopen”. Een persvoorlichter zegt desgevraagd dat het reguliere boekenonderzoeken door de Belastingdienst betrof. Deze stonden los van de overname van Super de Boer door Jumbo, eind 2009.

Door vervolgens de gegevens van alle franchiseondernemers te analyseren kwamen fraudepatronen naar voren: iedere maandag en vrijdag een bedrag van 2.500 euro afboeken of wekelijks precies hetzelfde bedrag – 499 euro – afromen, „kennelijk in de veronderstelling dat zo’n bedrag niet zou opvallen”.

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën heeft de Belastingdienst gevraagd te onderzoeken of dergelijke fraude ook bij andere franchiseketens voorkomt.