Intelligent en complex avonturenspel

Game

The Witcher 2: Assassins of Kings

Van: CD Project RED. Voor: Xbox 360 ****

Toen Barack Obama vorig jaar in Polen was, kreeg hij van premier Tusk een pakketje met lokale cultuurproducten, waaronder Wiedzmin van Andrzej Sapkowski, een fantasyboek over een manheks in een onverschillige wereld, en het daarop gebaseerde rollenspel The Witcher 2. Een prachtige en succesvolle game die helemaal in Polen is gemaakt en waarvan sinds kort een Xbox-versie is.

In rollenspellen neem je vaak beslissingen die het verdere verloop van het verhaal bepalen, waarbij het moreel kompas meestal helder is: je maakt een schematische keuze tussen goed en kwaad. The Witcher 2 is realistischer: je weet nooit wat de consequenties zijn van een schijnbaar irrelevante beslissing.

Neem de keer dat je een groep militairen tegenkomt die een onschuldig ogende vrouw wil executeren. Jij overtuigt de mannen van haar onschuld... waarop ze de dood vinden in háár valstrik. Doordat je lastig kunt bepalen wat de juiste actie is, wordt het een opgave om een held te zijn.

Toch is The Witcher 2 niet vrij van platte clichés. Zo hebben alle vrouwen in het spel grote borsten en vliegen de houterige seksuele toespelingen je om de oren. Alsof de makers willen verhullen dat ze een intelligent en volwassen avonturenspel hebben gemaakt.

Nog een obstakel: er is nauwelijks uitleg en dus moet je verwarrende menu’s doorlopen, op zoek naar de beste wapenrusting of ingrediënten voor een zelfgemaakt drankje. Doe je dit niet, dan ga je af. Maar als je even later wandelt door de prachtige bossen met hun eigengereide inwoners en complexe conflicten besef je waarom je bereid bent het allemaal zelf uit te vogelen. Nu maar hopen dat Obama een doorzetter is.