Ik was hoofd interne controledienst

„Bij de bank heb ik diverse leidinggevende posities gehad, vooral in controlerende functies. Ik begon op de interne accountantsdienst, op m’n 18de. Interessant. Je hebt veel vrijheid van handelen, praat met allerlei mensen. Een bank lééft van binnen.

„Je let op de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de continuïteit van het bedrijf. Heel motiverend. Goede controle is van groot belang, ook maatschappelijk.

„Vanaf 2000 gingen de zaken verschralen. De bank werd onpersoonlijker. Controle is een kostenaspect, te duur. Ook door veranderende wetgeving gingen banken grotere risico’s nemen. Dat is achteraf niet verstandig gebleken.

„De bank groeide, groeide, groeide. Taken van de effectenafdeling werden in Brussel geconcentreerd; ik werkte in Rotterdam aan de migratie. Een surrealistische periode. Na een jaar brak de crisis uit. Dan blijk je maar een individu in een raderwerk. Je zit middenin het Fortis-debacle, maar de krachten zijn zo groot dat je geen richting meer kunt geven. Dan sta je met lege handen. Had ik maar meer kunnen doen, denk je.

„Toen we werden overgenomen, moesten er mensen uit. Ik kon per 1 januari 2011 met vut.”

Ik ben directeur stichting FeelingEurope

„De maatschappij wordt steeds individualistischer, materialistischer. Grote ideeën, kunst, cultuur, intellectuele bewegingen – daar lijkt steeds minder aandacht voor. Je wilt iets doen tegen de vervlakking.

„Ik heb Wolfgang Schüssel ontmoet, toen Oostenrijks bondskanselier, en Alan Greenspan. Congressen en workshops bezocht, waar leden van regeringen en experts praatten over welvaart en welzijn in Europa.

„Autoriteit moet je creëren. Daarom heb ik in 2007 de stichting FeelingEurope opgericht, om het ‘Europese gevoel’ uit te dragen. Ik ben directeur en een van de twee bestuurders. We bestaan dankzij medewerking van andere organisaties en donaties. Ik kan er workshops en conferenties van bezoeken, een website bijhouden, presentaties op scholen geven.

„De animo zou groter kunnen zijn. De website trekt zo’n 150 bezoekers per dag, duizenden pageviews per maand. Maar scholen staan niet te springen; ik heb pas eenmaal een presentatie mogen houden.

„Natuurlijk wekt Europa soms weerstand en weerzin. En jongeren hebben het niet zo op Europese instituties. Misschien ben ik wel te veel idealist. Maar ik geef niet op.”