Ik was hoofd interne controledienst

Erik van der Kooij (62)

„Bij de bank heb ik diverse leidinggevende posities gehad, vooral in controlerende functies. Ik begon op de interne accountantsdienst, op m’n 18de. Interessant. Je hebt veel vrijheid van handelen, praat met allerlei mensen. Een bank lééft van binnen.

„Je let op de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de continuïteit van het bedrijf. Heel motiverend. Goede controle is van groot belang, ook maatschappelijk.

„Vanaf 2000 gingen de zaken verschralen. De bank werd onpersoonlijker. Controle is een kostenaspect, te duur. Ook door veranderende wetgeving gingen banken grotere risico’s nemen. Dat is achteraf niet verstandig gebleken.

„De bank groeide, groeide, groeide. Taken van de effectenafdeling werden in Brussel geconcentreerd; ik werkte in Rotterdam aan de migratie. Een surrealistische periode. Na een jaar brak de crisis uit. Dan blijk je maar een individu in een raderwerk. Je zit middenin het Fortis-debacle, maar de krachten zijn zo groot dat je geen richting meer kunt geven. Dan sta je met lege handen. Had ik maar meer kunnen doen, denk je.

„Toen we werden overgenomen, moesten er mensen uit. Ik kon per 1 januari 2011 met vut.”