Ik ben directeur stichting FeelingEurope

„De maatschappij wordt steeds individualistischer, materialistischer. Grote ideeën, kunst, cultuur, intellectuele bewegingen – daar lijkt steeds minder aandacht voor. Je wilt iets doen tegen de vervlakking.

„Ik heb Wolfgang Schüssel ontmoet, toen Oostenrijks bondskanselier, en Alan Greenspan. Congressen en workshops bezocht, waar leden van regeringen en experts praatten over welvaart en welzijn in Europa.

„Autoriteit moet je creëren. Daarom heb ik in 2007 de stichting FeelingEurope opgericht, om het ‘Europese gevoel’ uit te dragen. Ik ben directeur en een van de twee bestuurders. We bestaan dankzij medewerking van andere organisaties en donaties. Ik kan er workshops en conferenties van bezoeken, een website bijhouden, presentaties op scholen geven.

„De animo zou groter kunnen zijn. De website trekt zo’n 150 bezoekers per dag, duizenden pageviews per maand. Maar scholen staan niet te springen; ik heb pas eenmaal een presentatie mogen houden.

„Natuurlijk wekt Europa soms weerstand en weerzin. En jongeren hebben het niet zo op Europese instituties. Misschien ben ik wel te veel idealist. Maar ik geef niet op.”

Hans Wammes