Hoge Raad vernietigt vrijspraak van doodsbedreiging aan adres Wilders

Een rapper die in november 2010 werd vrijgesproken van doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders, kan toch nog vervolgd worden. De Hoge Raad vernietigde vandaag de vrijspraak en laat de zaak opnieuw beoordelen.

Het betreft een raptekst die in augustus 2007 op YouTube werd gezet door een achttienjarige jongen. De tekst handelde over een aanslag op het leven van Wilders: die zou de keuze hebben tussen ‘van het dak springen of kogels in zijn lijf’. Er wordt gesproken over ‘kop afhakken’ en ‘als je zo blijft doorgaan, ben jij de volgende’.

In november 2010 oordeelde het hof over de video:

“Het staat [...] niet vast dat de verdachte de tekst op You-Tube heeft gezet. De bedreiging door beeld en geluid kan hem dus niet worden aangerekend. De enkele tekst acht het hof vervolgens onvoldoende voor een veroordeling wegens bedreiging met de dood.”

Daar is de Hoge Raad het nu dus niet mee eens:

“Het hof [heeft] volgens de Hoge Raad onvoldoende uitgelegd waarom de verdachte niet uitsluitend op basis van de tekst kon worden veroordeeld. Verder is niet duidelijk waarom de verdachte uit die tekst niet heeft kunnen afleiden dat zijn rap bij Wilders in redelijkheid de vrees kon opwekken om het leven te worden gebracht.”

In een andere kwestie, die van een vijftienjarige jongen die Wilders via Hyves bedreigde, laat de Hoge Raad de veroordeling door het hof in stand. Wilders deed in beide gevallen aangifte van de doodsbedreiging.

    • Peter Zantingh