Gevangenisstraf voor Krielen

De rechtbank in Arnhem heeft oud-directeur Albert Krielen van de Stadsschouwburg en Concertzaal De Vereeniging in Nijmegen vanmorgen veroordeeld tot een celstraf van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank acht bewezen dat Krielen in 2006 ruim 10.000 euro heeft gevraagd aan het cateringbedrijf dat voor de podia werkte, in ruil voor verlenging van het contract. Het bedrijf betaalde de nota niet en raakte het contract kwijt. „De verdachte heeft getracht zichzelf te verrijken door misbruik te maken van zijn machtspositie”, oordeelt de rechtbank. De rechtbank spreekt van een buitengewoon ernstig feit.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes maanden celstraf en een boete van 25.000 euro. De rechtbank legt de oud-directeur geen boete op omdat hij „geen aantoonbaar financieel voordeel” heeft ondervonden. De celstraf valt milder uit vanwege de gezondheid en leeftijd van Krielen (65 jaar) en het gegeven dat het strafbare feit zich zes jaar geleden heeft voorgedaan.

Krielens advocaat vroeg vrijspraak. Zij voerde aan dat de cateraar het bedrag verschuldigd was voor advieswerkzaamheden. Maar de rechtbank vindt dat niet aannemelijk. De factuur die Krielen, die in 2001 als interim-manager bij de podia was aangesteld, uit naam van zijn eigen bedrijf verstuurde, is niet gespecificeerd. Verder zijn geen stukken gevonden waaruit blijkt dat er afspraken waren over werkzaamheden.

Krielen stapte april 2009 op als schouwburgdirecteur nadat dagblad De Gelderlander had gepubliceerd dat hij had gelogen over zijn arbeidsverleden. Hij was, anders dan hij op zijn cv beweerde, nooit piloot geweest bij de KLM noch topman voor Philips in Japan. Ook waren vragen gerezen over de hoogte van zijn vergoedingen, rond de 200.000 euro bruto per jaar, bestaande uit een vaste vergoeding voor zestien uur per week die hij ‘oppluste’ met allerlei projecten.

De raad van commissarissen van de schouwburg trad kort daarna af. De affaire betekende ook het politieke einde van SP-wethouder Peter Lucassen. In juni 2009 deed de gemeente Nijmegen aangifte.

Krielen liet eerder weten dat hij zich niet kon voorstellen dat een rechter hem zou veroordelen. Hij wilde vanmorgen niet reageren op de uitspraak.

    • Annette Toonen