Geen subsidie meer voor Persmuseum

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt, krijgt het Persmuseum in Amsterdam vanaf volgend jaar geen subsidie meer. Dat blijkt uit het advies dat de raad gisteren publiceerde. Als demissionair staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) het advies overneemt, sluit het Persmuseum per 1 januari 2013.

Het Persmuseum heeft 361.400 euro subsidie per jaar gevraagd, voor 2013-2016. Zijlstra reserveert wel 317.000 euro per jaar voor een ‘museum voor het journalistieke erfgoed’. Het Persmuseum – het enige Nederlandse museum op dat gebied – kan tot 1 juli een nieuwe aanvraag indienen om daar een beroep op te doen. Het Persmuseum noemt het advies van de raad „onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en uitgesproken onverstandig”. In het advies staat dat 45 van de 118 culturele instellingen (voorlopig) geen subsidie in 2013-2017 krijgen.