'Geen idee hoe het beter kan'

LetterenHet gaat beter dan ooit – toch moeten het Letterkundig Museum en Museum Meermanno tonnen inleveren en intensief samenwerken.

Directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum vindt het advies van de Raad voor Cultuur een frontale aanval op zijn instelling. Het museum moet uitgebreid gaan samenwerken met het ook in Den Haag gevestigde Museum Meermanno/ Huis van het Boek.

Beide instellingen moeten daarbij een kwart van hun subsidie inleveren. Dat komt voor het Letterkundig Museum neer op een korting van acht ton: er blijft nog 2,2 miljoen over. Aan huisvesting en personeel is het museum nu al 2,7 miljoen per jaar kwijt. Voor Meermanno blijft 1,4 miljoen euro subsidie beschikbaar.

In het advies wordt het Kinderboekenmuseum, dat onderdeel is van het Letterkundig Museum, nadrukkelijk geprezen, maar het museum voor volwassenen vindt geen genade: de visie van het museum is te algemeen, er is geen duidelijk verband met de presentatie en de raad „mist de link met actuele maatschappelijke thema’s”. Zo heeft het Letterkundig Museum geen zelfstandig recht van bestaan, schrijft de raad.

Tot verbijstering van de directeur: „Ik zou niet weten hoe we nog beter moeten presteren. We zijn net open na een grote verbouwing. Onze virtuele tentoonstelling over Ik, Jan Cremer is bekroond, en ‘Het Pantheon’, de vaste opstelling van het Letterkundig Museum, is onderscheiden met een Gouden Reiger. Ik vraag me oprecht af of de commissie het Pantheon wel heeft gezien. Sinds de verbouwing halen we een record aantal bezoekers.”

Over de door de raad verlangde samenwerking met Museum Meermanno is volgens Meinderts al langdurig gesproken. „We weten vrij precies wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Met zo’n grote bezuiniging zeg je feitelijk: een van de twee moet dicht.”

Museum Meermanno, het oudste boekenmuseum ter wereld, dreigde vorig jaar zijn subsidie te verliezen, maar wist door een intensieve campagne de norm van vier ton aan eigen inkomsten te halen. Die daadkracht prijst de Raad, maar de ambities van Meermanno worden desalniettemin als ‘onrealistisch’ gezien. Dit tot ongenoegen van directeur Maartje de Haan: „Ons beleid is realistisch en meetbaar. De bezoekersaantallen zijn in twee jaar verdubbeld, onze eigen inkomstenpercentage is 24 procent. We overtreffen onze targets.”

Samenwerking met het Letterkundig Museum kan volgens haar wel wat opleveren, „maar nooit een besparing van 1 miljoen zonder aan functionaliteit in te boeten.”