En de spelers mogen de schuld inlossen

Bayern en de KNVB hadden ruzie. Dus de internationals spelen nu voor nop een duel waarmee de club geld verdient zodat de bond schuldenvrij is.

Arjen Robben of the Netherlands sits on the pitch surrounded by teammates Gregory van der Wiel (L), Nigel de Jong (C), and Ibrahim Afellay after injuring himself during their international friendly soccer matchagainst Hungary in Amsterdam June 5, 2010. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) REUTERS

Redacteur Voetbal

München/Lausanne. De Nederlandse voetbalbond heeft het conflict met Bayern München over de blessure van Arjen Robben opgelost met een verkapte schuldbekentenis, en die schuld moet door de Nederlandse internationals worden ingelost. Het vriendschappelijke duel vanavond in de Allianz Arena tussen Bayern en Oranje levert de Duitse club een bedrag van naar verluidt drie miljoen euro op. Een deel van dat geld gaat naar de KNVB. De spelers van Nederland krijgen geen extra premie voor de wedstrijd, die niet als een interland telt. Dit hebben verschillende bronnen bevestigd. De internationals zouden de zaak na het EK met de bond willen bespreken.

De KNVB en Bayern willen de bedragen bevestigen noch ontkennen. „Ik kan alleen maar zeggen dat alle partijen hier beter van worden”, aldus een woordvoerster van de bond. „En voor wat betreft de spelerspremies gelden de vaste afspraken. Ook daar doen we geen mededelingen over.” De club meldde alleen dat de inkomsten voor Bayern „tussen de nul en de vijf miljoen euro” zijn.

De bond en Bayern kwamen na het WK in 2010 hard in aanvaring met elkaar over de vraag wie de verantwoordelijkheid droeg voor de ernstige hamstringblessure van Robben. De aanvaller raakte voor het WK geblesseerd. Hij liet in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een MRI-scan maken en een echo. Daaruit zou blijken dat hij een kleine spierscheuring in de hamstring van zijn linkerbeen zou hebben. Mede op aanraden van Rafael van der Vaart ging Robben in behandeling bij fysiotherapeut Dick van Toorn in Rotterdam en kon alsnog in actie komen. Weken na het WK constateerde de arts van Bayern bij terugkeer in München dat Robben nog steeds geblesseerd was. De voetballer stond daarna maanden langs de kant.

Robben heeft zichzelf naar buiten toe altijd afzijdig gehouden over het dispuut tussen de KNVB en Bayern München. Volgens een goed ingevoerde bron heeft Robben op het eindtoernooi achteraf bezien een enorm risico gelopen. Bij een nieuwe blessure zou het volgens hem „einde carrière” zijn geweest. De hamstring van Robben zou „aan een draadje hebben gehangen”. Robben zou met de kennis die hij nu heeft nooit meer hetzelfde traject zijn doorlopen. Hij heeft altijd vertrouwen gehouden in clubarts dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt en werkt ook intensief samen met de Nederlandse osteopaat Hub Westhovens.

De affaire leidde tot een slepende ruzie tussen de KNVB en de Duitse club, die buiten Robben om plaatshad. Bayern raamde de schade op elfduizend euro per dag en wilde een claim van ruim boven de miljoen euro bij de KNVB neerleggen. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA had de club geen recht op een schadevergoeding. De KNVB was van mening dat Bayern Robben had moeten verzekeren.

Beide partijen werden het niet eens en vonden elkaar in een creatieve oplossing in een vriendschappelijk duel waarbij Robben in het shirt van Oranje zou uitkomen. Bondscoach Bert van Marwijk heeft meer malen gezegd dat de wedstrijd wat hem betreft niet hoeft. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft het doorgaan van ‘de compromiswedstrijd’ nooit ter discussie gesteld. „We hebben duidelijke afspraken met Bayern gemaakt. De KNVB respecteert deze afspraken”, zo zei hij vorig jaar.

In de praktijk heeft de afspraak tussen de KNVB en Bayern veel weg van een schuldbekentenis. De club heeft de rechten van het duel verkocht aan het sportmarketingbureau Infront en verzekerde zich daarmee naar verluidt van drie miljoen euro aan inkomsten, waarvan een deel naar de KNVB gaat. Daarmee is Bayern ruimschoots gecompenseerd voor de schade die het leed door de afwezigheid van Robben. De bond stemde met de wedstrijd in omdat jarenlange juridische procedures dreigden.

De wedstrijd zorgde voor vrede tussen de KNVB en Bayern München. Maar Oranje-aanvoerder Mark van Bommel zei zondag dat hij weinig opheeft met het offer dat de internationals voor de bond moeten brengen. „Met Oranje speel je het liefst officiële interlands. Hier verdien je geen extra cap mee.” Ook het hoofd van sleutelspeler Robben staat, net zomin als dat van de andere Bayern-spelers, naar het duel. Hij zal waarschijnlijk als invaller maar kort in actie komen. En ook het publiek lijkt niet warm te lopen voor het duel. Gisteren waren nog maar 21.500 kaartjes verkocht.