Egyptische hof veroordeelt voor de eerste keer vijf agenten voor doden betogers

Activisten raken slaags met de oproerpolitie in de nog prille volksopstand in Kairo, op 28 januari 2011. Tienduizenden kwamen die dag bijeen op de straten van Egyptische steden. De politie werd geconfronteerd met stenen, waarop massaal traangas en rubberkogels terug werden geschoten - een van de meest gewelddadige dagen in de Egyptische revolutie. Tientallen betogers vonden de dood. Foto Ben Curtis / AP Activisten raken slaags met de oproerpolitie in de nog prille volksopstand in Kairo, op 28 januari 2011. Tienduizenden kwamen die dag bijeen op de straten van Egyptische steden. De politie werd geconfronteerd met stenen, waarop massaal traangas en rubberkogels terug werden geschoten - een van de meest gewelddadige dagen in de Egyptische revolutie. Tientallen betogers vonden de dood. Foto Ben Curtis / AP

Een Egyptische rechtbank heeft vijf politieagenten tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun rol in het doden van demonstranten in de opstand vorig jaar. Daarmee is het de eerste zaak die tot een veroordeling heeft geleid.

Twee andere agenten werden veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke straf, terwijl tien anderen werden vrijgesproken, zo meldt persbureau Reuters.

De agenten maken deel uit van een groep van bijna tweehonderd leden van de Egyptische veiligheidstroepen en voormalige medewerkers van het regime van ex-president Hosni Mubarak die terecht moeten staan voor hun daden tijdens de Arabische lente. Tijdens de achttien dagen durende opstand werden vorig jaar zeker 850 mensen gedood. De opstand leidde tot de val van Mubarak.

Van de tien rechtszaken met betrekking tot moorden op demonstranten die nu zijn afgerond, hebben er maar liefst negen geresulteerd in vrijspraak. In het ene geval van een veroordeling sprak de Egyptische rechter een voorwaardelijke straf uit. Volgende maand wordt een uitspraak verwacht in de rechtszaak tegen Mubarak.

‘Nú pas een eerste veroordeling - zeer opmerkelijk’

NRC-buitenlandredacteur en Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants in een reactie:

“Het is opmerkelijk dat er nú pas een eerste veroordeling komt. Terwijl er brede consensus is over het buitensporig gewelddadige optreden van de politie. Toch zijn agenten tot dusver enkel vrijgesproken. Dat onderstreept hoe problematisch de berechting van functionarissen tijdens en na de val van Mubarak ligt. Het is allesbehalve gezegd dat dit een structurele omslag betekent. Het kan een eenmalig incident zijn. Het Egyptische leger, dat nu aan de macht is, heeft er ontzettend weinig zin in om de gevestigde orde te straffen.

“Een jaar geleden publiceerde een commissie van rechters een officieel onderzoek naar het bloedvergieten tijdens de opstand. Volgens de rechters was Mubarak verantwoordelijk voor de dood van 846 betogers. In het 400 pagina’s tellende rapport voerden zij bewijsmateriaal aan dat gebaseerd werd op getuigenissen van ruim 17.000 functionarissen, ooggetuigen en honderden videoclips en foto’s van getuigen. Vooralsnog is bijzonder weinig met dat rapport gedaan.”