Eerste commerciële ruimtevlucht onderweg naar ISS

De Falcon 9-raket van SpaceX voor aanvang van de testvlucht die gisteren van start moest gaan. Dat mislukte, maar nu is de raket wel onderweg naar het ISS.
De Falcon 9-raket van SpaceX voor aanvang van de testvlucht die gisteren van start moest gaan. Dat mislukte, maar nu is de raket wel onderweg naar het ISS. Foto Reuters / Michael Brown

De onbemande Dragon-capsule van het ruimtebedrijf SpaceX is succesvol gelanceerd vanaf Cape Canaveral en met vracht onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste ruimtemissie van een commercieel bedrijf.

Twitter avatar SpaceX SpaceX The crowd cheers as Falcon 9 lights up the sky #DragonLaunch http://t.co/4Ihdxsvc

De Dragon werd met een Falcon-raket de ruimte ingestuurd. NASA stuurt met de testvlucht kleding, voedsel, computers en wetenschappelijke apparatuur naar het ISS. Het investeert in SpaceX (voluit Space Exploration Technologies) en vier andere bedrijven, omdat hun raketten het ruimtestation kunnen bevoorraden en eventueel later astronauten kunnen vervoeren naar het ISS, het ruimtestation dat op bijna 400 kilometer afstand in een baan om de aarde draait. NASA wil die zaken graag uitbesteden omdat het eigen spaceshuttle-programma afgelopen zomer werd opgedoekt.

De Falcon 9, een raket van 54 meter lang, werd twee keer eerder gelanceerd, maar nog niet eerder richting het ruimtestation. Afgelopen zaterdag mislukte de lancering nog (zie video onder). Toen zorgde een probleem met de druk in een van de motoren van de draagraket ervoor dat de missie uitgesteld moest worden naar vandaag.

SpaceX werd opgericht door Elon Musk, die miljardair werd met het internetbetaalsysteem PayPal. Als alles goed gaat, legt de raket vrijdag aan bij het ISS.

De testvlucht is hier te volgen.