DSM investeert honderd miljoen in onderzoek en ontwikkeling

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Het bedrijf investeert honderd miljoen euro in nieuwe research & development-laboratoria. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

DSM investeert honderd miljoen euro in drie nieuwe research & development-laboratoria in Sittard-Geleen en Delft. Het bedrijf hoopt de faciliteiten in 2014 in gebruik te nemen.

Op de Chemelot-campus in Sittard-Geleen komt een nieuw gebouw van zo’n 16.500 vierkante meter, waar ongeveer 420 medewerkers aan het werk gaan. Het onderzoek op deze plek zal zich richten op biomaterialen en biomedische producten. In het nieuwe DSM Biotechnology Center in Delft gaan rond de 285 mensen werken. In de Zuid-Hollandse stad ligt de focus op voeding en biobrandstoffen.

Eerder deze maand opende in Delft al een zogenaamde Bioprocess Pilot Facility. Dat is een proeffabriek waar in laboratoria geteste procedés verder kunnen worden getest voordat het tot grootschalige productie komt.

In beide plaatsen gaat het om zogenaamde ‘open innovatie’. Door bewust de samenwerking te zoeken met andere (veelal kleinere) bedrijven en onderwijsinstellingen hoopt DSM onderzoek en ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen.

DSM wil focus op duurzaam en gezond

De onderneming wil zich de komende decennia vooral richten op duurzamere processen en materialen, en op gezondere voeding. “Het klimaat, energieschaarste en een toenemend aantal ouderen gaan de grootste vraagstukken opleveren”, zegt Atzo Nicolaï, directeur van DSM Nederland. Zijn bedrijf combineerde de afgelopen jaren snelle groei al met kwalificaties als het meest duurzame bedrijf op de Dow Jones-index.

Volgens Nicolaï onderstrepen de nieuwe investeringen de band van het concern met het land van oorsprong. Onder meer de vakbonden toonden zich de afgelopen tijd bezorgd over de fixatie van DSM op opkomende markten elders in de wereld en de banen die daardoor in Nederland verdwijnen.

De provincies Limburg, Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie leveren een substantiële bijdrage aan de nieuwe faciliteiten via subsidies en gunstige fiscale regelingen. Over de precieze omvang van de overheidssteun worden geen mededelingen gedaan.

Het persbericht vanuit het ministerie is hier te lezen.