Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dit zijn de meest misleidende producten uit de supermarkt

Afvallen met smeerkaas, hart- en vaatziekten voorkomen door boter op je brood te smeren. Als we de marketingclaims van sommige fabrikanten moeten geloven, liggen de oplossingen voor gezondheidsproblemen gewoon in de schappen van de supermarkt. Schijn bedriegt, vindt de organisatie Foodwatch. Vandaag start de derde Gouden Windei verkiezing.

Het Gouden Windei wordt jaarlijks uitgereikt aan de voedingsproducten die in werkelijkheid niet zo gezond zijn als de reclames van fabrikanten doen voorkomen. Een prijs dus voor het product met de meest misleidende reclame. Foodwatch is een consumentenorganisatie die voedsel en de informatie daarover scherp in de gaten houdt. Tot en met 11 juni kun je stemmen, 12 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit zijn de vijf genomineerden:

1. Peijnenburg Complete Start Vezels
De commercial is helder: “Wordt het niet eens tijd voor een goed ontbijt”‘? Maar dit ‘gezonde ontbijt’ dat vezels, granen en vitaminen zou bevatten is in werkelijkheid een koek vol suiker en kunstmatige vezels, volgens Foodwatch.

http://www.youtube.com/watch?v=2ty_qQ_vDLE

2. Hero Fruit en Co
Weet je wat wel echt uniek is? De bifido-vezel voor extra weerstand. Dat beweert Hero althans. Onderstaande reclame doet vermoeden dat je zware Hollandse regenbuien zonder verkoudheid zult overleven door Fruit en Co te drinken. Maar Foodwatch meldt: De zogenaamde ‘bifido-vezel’ (in werkelijkheid polydextrose of E1200) telt niet mee voor je dagelijkse vezelbehoefte en dat het je weerstand zou ondersteunen is ronduit onwaar.

http://www.youtube.com/watch?v=yscezq1wuQA

3. Slankie Smeerkaas Magere Ham
“Gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf, dus een goed leven” zingt Miss Montreal. De voice-over aan het eind van de reclame geeft haar gelijk: “Ach, als je maar goed in je vel zit, en Slankie, de gezonde 20+ kaas, draagt eraan bij.” Dat valt nog te bezien: volgens Foodwatch zijn de belangrijkste vitamines eruit gehaald en ingeruild voor “verborgen suikers”.

4. Zonnatura Avondmelange oplosthee
“Alleen onze reclame bevat kunstmatige kleur- geur- en kunststoffen”. Toch is deze oplosthee “meer een suikerwatertje dan biologisch”, volgens Foodwatch: “94,4 procent suikers in de oplosmix, slechts 1,3 procent kruidenextract.”

5. Becel pro-activ
Je cholesterolgehalte verlagen door slechts boter op je boterham te smeren? Volgens Unilever kan het - onderstaande commercial doet zelfs vermoeden dat je er niet eens voor hoeft te sporten of gezonder te eten. Door Becel pro-activ op je brood te smeren zou je bovendien het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, wordt gesuggereerd in een samenwerking met De Hartstichting. Nooit bewezen, zegt Foodwatch: er zouden zelfs aanwijzingen zijn dat Becel pro-activ het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhoogt.

Bekijk hier het actiefilmpje van Foodwatch over Becel Pro-activ:
http://www.youtube.com/watch?v=KzGr_lDf5TQ

Gouden Windei nog nooit in ontvangst genomen

Twee jaar geleden sleepte het suikerrijke Actimel van Danone de dubieuze prijs in de wacht. Vorig jaar was dat ‘Blue Band Goede Start!, door de suggestie te wekken dat een witbrood gezond zou zijn. Blue Band veranderde de naam van het product in ‘Vezelrijk Wit’, maar wilde de prijs - net als Danone - niet in ontvangst nemen: