Dit omstreden doek van Jacob Zuma werd vandaag flink toegetakeld

An unidentified man defaces a controversial portrait of South African President Jacob Zuma at the Goodman Gallery in Johannesburg, South Africa, Tuesday May 22, 2012. Footage shown on a national news station showed a man in a suit painting a red X over the president's genital area and then his face. Next a man in a hoodie rubbed black paint over the president's face and down the painting with his hands. (AP Photo/eNews) Een onbekende man beschadigt het controversiële portret van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Foto AP

Eerst was zijn ontblote geslachtsdeel nog te zien, maar nu zien we enkel nog dikke klodders verf van het lichaam van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma afdruipen. Vandaag werd een schilderij dat de spot drijft met de promiscue reputatie van Zuma door twee mannen besmeurd met zwarte en rode verf.

Het portret van Zuma is een variant op de beroemde poster van de communistische revolutionair Vladimir Lenin. Zuma is afgebeeld in dezelfde heldhaftige houding als Lenin, met uitzondering van zijn geslachtsdelen, die hangen buiten zijn broek. Het werk is onderdeel van een tentoonstelling in de Goodman Gallery in Johannesburg die de vraag oproept of het eeuwenoude ANC (Zuma’s partij) zijn moraal kompas heeft verloren.

Twee mannen zijn aangehouden

In Zuid-Afrikaanse media zijn beelden getoond van een man in pak die met rode verf een kruis aanbrengt op de plek van Zuma’s geslachtsdeel. Daarna smeerde een man met capuchontrui met zijn handen zwarte verf op het gezicht van de president en de rest van het schilderij. De mannen zijn aangehouden.

En dan hier het resultaat:

Foto AP / Jerome Delay

Foto AP / Jerome DelayFoto AP / Jerome Delay

Waarom is het doek omstreden?

Het portret van Zuma werd als racistisch bestempeld. Eerder vandaag besloot een rechter dat Zuma het recht van de galerie om het kunstwerk te tonen in de rechtbank mag bestrijden. Het ANC vindt de tentoonstelling met werk van de blanke kunstenaar Brett Murray ‘misbruik van de vrijheid van kunstzinnige uitingen’.

Een eerder filmpje over het portret van Zuma: