Dagsucces voor Izaguirre in Giro - Rodriguez behoudt leiderstrui

Het peloton vanochtend bij de start van de zestiende etappe van de Giro in Limone sul Garda. Foto AP / Gian Mattia D'Alberto

De Bask Jon Izaguirre heeft vanmiddag de zestiende etappe in de Giro gewonnen. De renner van Euskaltel sprong op de slotklim naar Falzes weg bij zijn negen medevluchters.

Voor Izaguirre is de etappezege zijn eerste grote overwinning. Hij reed gedurende de dag al geruime tijd alleen aan kop. De Italiaan Alessandro de Marchi werd tweede. Raborenner Stef Clement legde beslag op de derde plaats. Het peloton gaf bijna negen minuten toe op de dagwinnaar.

De leider in het algemeen klassement, Joaquin Rodriguez, zat in dat peloton maar behoudt ondanks zijn tijdverlies van negen minuten de roze trui. In het algemeen klassement is de voorsprong van Rodriguez op Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) een halve minuut. Ivan Basso (Liquigas) staat derde.

Kopgroep krijgt alle ruimte, Izagirre succesvol met demarrage

De kopgroep van tien man, die zich al snel na het begin van de etappe vormde, kreeg alle ruimte van het peloton en had aan de voet van de slotklim nog meer dan elf minuten voorsprong. Op die laatste beklimming was het Jose Herrada (Movistar) die direct een demarrage inzette, maar de Spanjaard kwam niet weg. Izagirre was even later succesvoller.

Op zestien tellen van Izagirre kwam De Marchi als tweede aan. Clement, die al vrij snel gelost was, maakte in de laatste vlakkere kilometers nog veel tijd goed en kwam als derde aan. Mathias Frank van BMC was het kind van de rekening en viel van het podium af.

De zeventiende etappe brengt de renners morgen naar de Dolomieten. De etappe van Falzes/Pfalzen naar Cortina d’Ampezzo gaat over 186 kilometer en bevat vier zware beklimmingen.

    • Pim van den Dool