Convoi zoekt het in uitzonderlijke verhuizingen

Onverrichter zake zijn de verhuizers van het Limburgse Convoi teruggekeerd uit Duitsland. Ze rekenen erop dat ze de verhuizing van de Berlijnse luchthavens in maart 2013 alsnog doen.

Het is een megaorder voor het Limburgse bedrijf Convoi: de verhuizing van de twee Duitse vliegvelden Tegel en Schöneveld naar het nieuwe Berlin Brandenburg International. Convoi wist de internationale aanbestedingsprocedure, uitgeschreven door Flughafen Berlin Brandenburg in de wacht te slepen.

De klus geldt op dit moment als het meest prestigieuze verhuisproject in Europa: meer dan 11.500 kubieke meter aan goederen en nog eens 4.000 ruimtes. Maar de verhuizers, die eerder deze maand naar Berlijn afreisden, zijn weer thuis, nu de opening van het nieuwe vliegveld negen maanden is uitgesteld.

„We weten nog niet of we deze zomer werk voor die mensen hebben”, aldus algemeen directeur Leon Spronken van Convoi Industrial Relocations. „Dat gaan we wel voor ze zoeken, maar garanties kan ik op zo’n korte termijn niet bieden.” Spronken wacht op nieuwe instructies vanuit Berlijn.

Het personeel wacht inmiddels op een nieuwe opdracht, ook in Duitsland: de verhuizing van een complete laslijn van Volkswagen, uit Duitsland naar Zuid-Afrika, waar de autofabrikant een nieuwe productielijn wil opzetten.

Convoi is gespecialiseerd in industriële verhuizingen. Het bedrijf is in staat om complete fabrieken te verhuizen. Als Convoi gevraagd zou worden om de noodlijdende NedCar-fabriek in het Limburgse Born in zijn geheel te verhuizen naar waar ook ter wereld, dan zou dat volgens Spronken in acht maanden tijd mogelijk zijn. „Het zou wat voorbereiding kosten, maar we zouden die klus wél aannemen.”

Convoi opereert, met zo’n 300 medewerkers, in onder meer Duitsland, India, Slowakije, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland koos het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in 2011 voor het bedrijf. Voor een verhuizing van 130.000 vierkante meter van het ziekenhuis naar het nieuwbouwcomplex, het Sophia Kinderziekenhuis en de vernieuwing van het Thoraxcentrum. Het was een verhuizing van kantoren, klinische afdelingen (inclusief patiënten) en laboratoria.

In het buitenland verhuisde Convoi drie jaar geleden een complete fabriek voor versnellingsbakken voor de Amerikaanse auto-industrie van Costa Rica naar het Duitse Neurenberg. Een verhuizing met hindernissen. Want vlak voor de verhuizing trof een aardbeving Costa Rica en werd daar de noodtoestand afgekondigd. Omdat de aardbeving de fabriek en het vliegveld niet had getroffen, ging die operatie toch door.

Zestig procent van de omzet (35 miljoen euro) komt uit het buitenland. Duitsland staat met stip bovenaan, India is voor Convoi een groeimarkt. „Ontwikkeling van de auto-industrie is daar prioriteit. Met de bedoeling om die auto’s vervolgens te exporteren naar Europa. We zijn volop in de weer om complete assemblagefabrieken, vooral vanuit Duitsland, te verhuizen naar India. Dat is onze specialisatie: productielijnen van regio’s met overcapaciteit verhuizen naar regio’s waar groei te verwachten is.”

De opdracht voor de megaverhuizing in Berlijn vergde aparte voorbereiding. Chauffeurs moesten speciale rijbewijzen halen om tussen vliegtuigen door op de platforms te mogen rijden en om veiligheidsredenen moest personeel dat direct betrokken bij de verhuizing was, justitieel gescreend worden.

Convoi had de verhuisoperatie minutieus voorbereid, aldus Spronken. „Wat er nu precies speelt, weten we niet. We inventariseren intern hoe groot de schade van het afblazen is. Dan weten we ook wat voor ons het prijskaartje is en bij wie we de schade kunnen verhalen.”

Spronken rekent erop dat Convoi volgend jaar de verhuizing alsnog gaat uitvoeren. „We hebben zó veel voorbereiding in dit project gestoken en het is zó complex, dat ik ervan uitga dat het de luchthaven niet meer lukt om nog op tijd een nieuwe tender uit te schrijven.”

Jos Verlaan