Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

ChristenUnie weigert akkoord te gaan met Europees permanent noodfonds

ChristenUnie-fractievoorzitter Slob noemt de huidige uitwerking van het permanente noodfonds onverantwoord. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De ChristenUnie weigert in te stemmen met het overmaken van 40 miljard euro aan gemeenschapsgeld naar het permanente noodfonds voor de euro, het ESM. ChristenUnie-fractievoorzitter Slob kan niet akkoord gaan zolang niet bekend is wat er met het geld gebeurt en zolang landen geen zeggenschap hebben over het geld, zo zegt hij voor de camera van de NOS.

Daarom moet minister de Jager terug naar de onderhandelingstafel in Brussel, vindt Slob. “Het verdrag is onverantwoord zoals het er nu ligt.”

Twitter avatar arieslob Arie Slob CU tegen ESM-Verdrag dat van NL vraagt max 40 mrd beschikbaar te stellen, maar niet regelt dat we max mee mogen beslissen over besteding.

Alleen Duitsland, Franrkijk en Italië hebben noodrem

In noodsituaties kunnen alleen Duitsland, Frankrijk en Italië ingrijpen als het noodfonds wordt aangewend. Slob wil dat Nederland ook moet kunnen meepraten over de besteding van het fonds.

Slob maakte zijn bezwaren al eerder kenbaar aan minister De Jager. Volgens hem is de ChristenUnie niet tegen het permanente noodfonds, maar is de uitvoering ervan “onverantwoord”.

ChristenUnie sluit aan bij PVV in rijtje tegenstanders

De ChristenUnie is de eerste partij van het vijfpartijenakkoord die zich uitspreekt tegen het permanente noodfonds. Gisteren liet PVV-leider Geert Wilders weten dat hij de rechtszaak tegen de Staat doorzet om af te dwingen dat ratificatie van het noodfonds wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Het is duidelijk dat het noodfonds een belangrijk thema wordt in de verkiezingscampagne.

‘Kamermeerderheid voor ratificatie fonds’

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle noemt de kans dat de Kamer daadwerkelijk tegen ratificering zal zijn verwaarloosbaar:

“Juist de recente crises hebben volgens een meerderheid laten zien dat een groot en permanent noodfonds noodzakelijk is. Op die manier moeten speculanten overtuigd raken dat speculeren tegen een euroland kansloos is. Volgens premier Rutte zou het onverstandig zijn om met de ratificatie te wachten tot na de verkiezingen, ook al is het kabinet demissionair.”

VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 zullen naar verwachting voor de oprichting van het EMS stemmen. SP, PVV, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn tegen.

In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het onderwerp.