CDA’er Ferrier na verkiezingen niet terug in de Kamer

Den Haag : 5 oktober 2010 Ferrier en Koppejan komen aan in de Tweede Kamer voor de CDA-fractievergadering om over deelname aan een VVD-CDA minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te beslissen. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 5 oktober 2010 Ferrier en Koppejan komen aan in de Tweede Kamer voor de CDA-fractievergadering om over deelname aan een VVD-CDA minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV te beslissen. foto © Roel Rozenburg Katleen Ferrier stapt uit de politiek. Foto NRC / Roel Rozenburg

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier keert na de verkiezingen niet meer terug in de Tweede Kamer. Ze wil niet op de lijst van de partij voor de verkiezingen van 12 september, zei ze gisteravond in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

De uitzending van gisteren:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Ferrier, die tien jaar in de Tweede Kamer zat, vindt het tijd een stap opzij te doen en anderen de kans te geven ‘met een nieuwe blik en een frisse wind zaken op te pakken’. Ze sprak van een “ingewikkelde afweging”:

“Je ziet dat er voor ons land politiek grote uitdagingen liggen. Zeker ook voor mijn partij, die de weg naar het radicale midden teruggevonden heeft.”

Het Kamerlid was bij het aantreden van het kabinet samen met partijgenoot Ad Koppejan zeer kritisch over de samenwerking met de PVV. Tijdens het roemruchte CDA-congres in oktober 2010 stemden de twee ‘dissidenten’ tegen de samenwerking met Geert Wilders.

Ferrier en Koppejan stonden ook in de kwestie rond de Angolese asielzoeker Mauro lijnrecht tegenover de rest van de fractie. Ze vonden dat Mauro in Nederland moest kunnen blijven en gingen uiteindelijk met veel moeite akkoord met de oplossing om hem een studievisum te verlenen, in plaats van een verblijfsvergunning.

Koppejan liet eerder al weten wel beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn als Kamerlid. De partij maakt de kieslijst 11 juni bekend.