Belastingdienst en FIOD onderzoeken supermarktfraude

De FIOD heeft gisteren invallen gedaan bij zes supermarkten die tot voor kort franchisers van Super de Boer waren. Uit onderzoek van de Belastingdienst zou blijken dat bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer-ondernemers met de omzetcijfers sjoemelde.

Dat laatste meldt de Rijksoverheid. De supermarkten fraudeerden door de omzet kunstmatig te verlagen. Ze deden dat op simpele wijze: door net te doen alsof er door klanten artikelen werden teruggebracht, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Het geld dat ze ‘retour’ zouden hebben gegeven, staken ze in eigen zak. Ook met statiegeld en de inkomsten van marktkraampjes werd gerommeld. Omdat die fraudemethodes bij meerdere supermarkten uitgehaald werden, vermoedt de Belastingdienst dat de winkeliers hun trucjes met elkaar deelden.

In totaal zijn bij invallen in tien woningen en zes supermarkten acht mannen aangehouden. Zij zouden tussen 2006 en nu de Belastingdienst hebben opgelicht. Volgens de NOS gaat het om mannen tussen de 43 en de 62 jaar oud, afkomstig uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk en Moerdijk. Samen zouden ze voor 1,5 miljoen euro hebben gefraudeerd. De in totaal honderd verdachte winkeliers verzwegen samen 18,3 miljoen euro aan omzet, zo schat de Belastingdienst.

De supermarkten die gisteren plotseling FIOD-onderzoekers over de vloer kregen, liggen in Utrecht, Amersfoort en Rotterdam. Er werden uitdraaien gemaakt van de kassa’s en adminstratie werd in beslag genomen.

De Belastingdienst kwam de fraude op het spoor na boekenonderzoek bij enkele ondernemers.