Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Afgewezen kandidaat lijsttrekker GroenLinks bekend: Oscar Dijkhoff

Screenshot uit YouTube-video waarin GroenLinks-kandidaten voor Provinciale Statenverkiezingen zich presenteren.

Eén van de afgewezen kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks heeft zich vandaag bekendgemaakt. Naast Jolande Sap en Tofik Dibi sollicteerde ook voormalig GroenLinks-Statenlid Oscar Dijkhoff als lijsttrekker voor de partij. Dat maakt hij vanmiddag bekend in NRC Handelsblad. Hij is op basis van zijn brief afgewezen.

Dijkhoff begrijpt niet dat Tofik Dibi van het partijbestuur uiteindelijk toch aan het lijsttrekkersreferendum mag meedoen, terwijl de kandidatencommissie hem ongeschikt heeft bevonden. “Waarom zou ik dan niet kunnen meedoen?”, schrijft hij vandaag op de Opiniepagina.

“Kennelijk mogen ongeschikte kandidaten in GroenLinks alleen meedoen als zij in staat en bereid zijn om een controverse te veroorzaken in de media. Of mogen alleen zittende Kamerleden meedingen naar het lijsttrekkerschap?”

Dijkhoff kreeg alleen afwijzend telefoontje

De kandidatencommissie van GroenLinks, verantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-lijsttrekkers, had Oscar Dijkhoff na zijn aanmelding niet op gesprek laten komen. Hij ontving alleen een afwijzend telefoontje.

“De commissie was tot dit besluit gekomen zonder met me in gesprek te gaan. Toelichting of argumentatie werd niet gegeven. Ik was niet verrast: ik draai al een tijdje mee en weet hoe deze dingen lopen bij GroenLinks.”

Oscar Dijkhoff was van 2004 tot en met 2011 Statenlid en fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland voor GroenLinks. Naast hem, Sap en Dibi heeft nog één GroenLinkser gesolliciteerd voor het lijsttrekkerschap – wie dat is, is nog onbekend. Ingewijden zeggen dat het gaat om iemand die helemaal geen lijsttrekker wilde worden: het kandidatenformulier zou verkeerd zijn ingevuld.