Aanklager: proces Mladic binnen enkele weken hervat

De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een eerste zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner

De fouten die zijn gemaakt in aanloop naar het proces tegen Ratko Mladic hebben ‘beperkte’ gevolgen en een uitstel van zes maanden is dan ook niet gerechtvaardigd. Dat heeft hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz vandaag tegenover persbureau AP gezegd.

Eerder deze maand besloot het hof de rechtszaak tegen Mladic voor onbepaalde tijd uit te stellen, omdat er ‘significante fouten’ waren gemaakt door de aanklagers. Die hebben verzuimd al hun bewijsmateriaal tijdig te delen met de verdediging terwijl zij hier wel toe verplicht zijn. De verdediging verzocht om deze reden om een uitstel van zes maanden.

De rechters proberen nu de ‘omvang en gevolgen’ van de fouten in kaart te brengen, zo meldde rechter Alphons Orie vorige week. Intussen wordt geprobeerd ‘zo vlug mogelijk’ een nieuwe datum voor de zittingen te kiezen.

Aanklager: proces kan met enkele weken weer van start

Brammertz zei dat het proces over enkele weken van start kan gaan. Volgens hem is het ‘van groot belang om zaken in perspectief te plaatsen’. Het bewijsmateriaal dat niet op tijd aan de verdediging is overhandigd, maakt volgens Brammertz maar drie procent uit van al het bewijsmateriaal. Het gaat grotendeels om transcripten van eerdere verklaringen.

Samen met toenmalig politiek leider Radovan Karadzic wordt Mladic verdacht van het leiden van de Bosnisch-Servische troepen die in de jaren negentig etnische zuiveringen zouden hebben aangericht. In 1995 kwam die tot een dieptepunt met de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die van achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

Mladic ontkent aantijgingen

Mladic, die jarenlang op de vlucht was maar vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt, heeft de aantijgingen tegen hem ontkend. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Tijdens het proces zullen de getuigenissen van meer dan vierhonderd mensen worden gehoord, maakte hoofdaanklager Brammertz vorige week bij de start van het proces bekend. Er is voor de aanklagers, zodra het proces van start gaat, tweehonderd uur gereserveerd om de zaak uiteen te zetten. Vervolgens begint Mladic zijn verdediging. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.