Zoon van Bob maakt van reggae spirituele belevenis

Pop

Stephen Marley

Gehoord: Woensdag 16/5, Off Corso Rotterdam. Tour: 17/6 Festival Mundial, Tilburg; 18/6 Oosterpoort, Groningen. ****

„Do you love reggae music?”, vraagt Stephen Marley (40) onophoudelijk aan het publiek in Off Corso Rotterdam. „Reggae music loves you too!”

Stephen Marley reist met een bus door Europa. Hij is de op een na oudste zoon van de in mei 1981 overleden reggaelegende Bob Marley en onvermoeibaar ambassadeur van de muziek en cultuur van reggae. Met succes: hij won de afgelopen vijf jaar maar liefst drie keer een Grammy voor beste reggae-album en is inmiddels zelf een grote ster.

De Zoon van Bob treedt op met een uitgebreide band waarin met name de intense en veelzijdige drummer opvalt die met zijn swingende drumfills en razend strakke groove de muziek aanzwengelt. Stephen is een charismatische zanger met een onophoudelijk brede lach die de zaal snel opzweept met zijn kleurrijke roots-reggaenummers, zoals het heerlijk lome ‘No Cigarette Smoke (In My Room)’ en ‘Chase Dem’.

Daarnaast speelt Stephen talloze nummers van zijn vader; net als zijn broers ziet hij het uitdragen van Bobs bezielde oeuvre als een kerntaak van zijn bestaan. Hij heeft de stemkleur en intensiteit om tot platgespeelde covers verworden klassiekers als ‘Jamming’ en ‘One Love/ People Get Ready’ weer te laten sprankelen. Hij laat voortdurend het dolenthousiaste publiek luidkeels meezingen, waardoor het concert soms een haast religieuze ervaring wordt.

Dat is het zeker wanneer Stephen gedreven trommelend en met de ogen gesloten zijn spirituele rastahymne ‘The Chapel’ zingt. De Zoon Van schakelt mooi tussen het oeuvre van zijn vader en dat van hemzelf. En de volgende generatie wordt al klaargestoomd. Stephen presenteert op het concert zijn eigen zoon: Joseph ‘Jo Mersa’ Marley. De jongen is een vurige performer met een stevige stem. Hij raast over het podium en is zeer bekwaam in het toasten; het Jamaicaanse zingzeggen waar rap van is afgeleid. Opa kan tevreden zijn.