Willem II neemt voorbeeld aan RKC na snelle terugkeer naar de eredivisie

Door een 2-1 zege op FC Den Bosch promoveerde Willem II een jaar na degradatie alweer naar de eredivisie. In Tilburg staat het teambelang voorop.

Arjan Swinkels is niet het type dat zich graag op de schouders laat nemen. Maar het altijd zwoegende boegbeeld van Willem II verzette zich gisteren niet tegen de huldiging door feestende supporters. „Ik was blij dat ik een fakkel in mijn handen kreeg gedrukt, dan kon ik me een beetje een houding geven”, lachte hij. Swinkels vertrekt deze zomer naar Lierse SK en luisterde zijn afscheid in Tilburg na acht seizoenen op met promotie naar de eredivisie, ten koste van FC Den Bosch (2-1).

Willem II moest dit seizoen sportief en financieel opnieuw beginnen in de eerste divisie. Elf seizoenen na de entree in de Champions League, aan de hand van toenmalig trainer Co Adriaanse, was de statige club uit Tilburg gedegradeerd. De Tricolores met het klassieke rood-wit-blauwe shirt hadden jaren boven hun stand geleefd. Naast een verroeste spelersgroep zat de club met een uitgedund sponsorbestand.

De nieuwe technisch manager Marc van Hintum en trainer Jurgen Streppel namen zich voor in twee jaar terug te keren naar de eredivisie. Ze vervingen bijna de volledige spelersgroep, waarbij vooral werd geselecteerd op instelling. Oud-prof Van Hintum: „We zijn consciëntieus geweest op mentaliteit en eensgezindheid. Jongens moeten hier elke dag naar de club komen om zich te verbeteren. Het teambelang is zeker zo belangrijk als het individuele belang.”

Vooral voor de winterstop leek Willem II een tweede seizoen in de eerste divisie nodig te hebben voor promotie. De uitslagen vielen tegen en het spel was niet zo attractief als voorgesteld. Streppel en zijn voetballers ontkwamen niet aan boze supporters. „Sommige voorvallen hadden van mij niet gehoeven, maar het is ook fijn te werken bij een club die leeft. We hebben in uitwedstrijden de meeste supporters in de eerste divisie ooit, denk ik.”

Oud-prof Streppel, overgekomen van Helmond Sport, hield echter geloof in zijn werkwijze en haalde de laatste maanden zijn gelijk met de vijfde plaats. „We hebben in de winterstop enkele vervelende beslissingen moeten nemen, maar daarna is er iets gegroeid. Dit is echt een teamprestatie.”

De vertrekkende aanvoerder Swinkels beaamt de visie van zijn trainer. „Het was even lastig, maar we zijn de goede weg ingeslagen. Nu staat overal in de club het elftal op één, zoals het hoort.”

Willem II toonde gisteren in de play-offs sneller te zijn gegroeid dan Den Bosch, dat in de competitie nog twee keer te sterk was geweest. De thuisploeg kwam na de 0-0 in Den Bosch op eigen veld op voorsprong dankzij Marc Höcher, maar verzuimde het duel te beslissen. Den Bosch drong aan, maar moest het met een man minder doen na de tweede gele kaart voor invaller Ralf Seuntjes.

Bossche en Tilburgse supporters hadden elkaar al vanaf de aftrap met vuurwerk en kleine voorwerpen bekogeld. Maar na de rode kaart van Seuntjes ontspoorde de aanhang van Den Bosch. Kratten, tuinstoelen, een brandblusser en een koelkast vlogen door de rokerige lucht, waarna scheidsrechter Richard Liesveld de wedstrijd tijdelijk staakte en de Bossche burgemeester Ton Rombouts op het veld om orde vroeg.

De onderbreking deed Den Bosch geen goed, want meteen na de hervatting schoot Jens Podevijn zijn ploeg naar de eredivisie. Bij het late tegendoelpunt van Bart van Brakel stonden al tientallen supporters van Willem II langs de lijn te trappelen om volgens Engelse traditie het veld in te nemen. ME’ers waakten over de Bossche supporters, terwijl Swinkels en Streppel honderden schouderklopjes kregen.

Van Hintum, die in gesprek is met een nieuwe hoofdsponsor, en de trainer beginnen vandaag met hun plan voor de eredivisie. De technisch manager pleitte voor „behoud van beleid en visie”. Dat betekent geen financieel onverantwoorde versterkingen, zo veel mogelijk jonge Nederlandse voetballers, dubbele bezetting voor elke positie en aanvallend spel wanneer dat mogelijk is.

Een beetje zoals streekgenoot RKC Waalwijk, dat het seizoen na de promotie besloot als nummer negen van de eredivisie. Van Hintum, oud-speler van zowel Willem ll en RKC, prijst de Waalwijkse club. „Heel knap gedaan, met een elftal zonder echte uitblinkers. Het zou prachtig zijn voor Tilburg en de regio om ook meteen zo’n stap te maken. Maar als ik eerlijk ben, moeten we volgend seizoen knokken voor lijfsbehoud.”

    • Michiel Dekker