PVV zet kort geding tegen Staat door nadat kabinet ultimatum negeert

Wilders noemde het aanspannen van het geding eerder geen verkiezingsstunt. Hij wil niet dat met het ESM bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel. Foto AP / Robin Utrecht

Geert Wilders zet de rechtszaak tegen de Staat door. Verkiezingsstunt of niet: er is de PVV-leider ogenschijnlijk veel aan gelegen dat het demissionair kabinet niet beslist over het voorstel voor de ratificatie van het ESM. Op die manier is dit nieuwe permanente noodfonds voor de euro, vervanger van het tijdelijke EFSF, thema in de campagnes.

Wilders wil dat ratificatie wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat laat hij vanavond weten, nadat de regering geen gehoor gaf aan zijn ultimatum. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, kon Wilders niet aangeven, meldt Novum Nieuws.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer besloot vorige week om het ESM niet van de agenda af te voeren, nu het kabinet demissionair is. Het debat over het permanente noodfonds staat nu voor morgen en overmorgen gepland. Wilders kondigde vorige week echter aan dat hij een kort geding aanspant tegen de regering.

‘Goedkeuring ESM uiterst principiële zaak’

Daarna kwam de PVV-leider met een ultimatum op de proppen. Hij gaf het kabinet tot vandaag 16.00 uur de tijd om het voorstel alsnog in te trekken, maar de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de regering geen gehoor geeft aan het ultimatum. De regering vindt dat het aan de Kamer is om te besluiten om het voorstel al dan niet te behandelen.

Wilders vindt de goedkeuring van het ESM een uiterst principiële zaak, die niet mag worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst. Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt.