Voetbalnieuws

Voetbalclub Torino keert na drie jaar terug op het hoogste niveau in Italië. De ploeg uit Turijn won gisteren op eigen veld met 2-0 van Modena en kan daardoor niet meer achterhaald worden door Verona of Sassuolo. Het team van trainer Giampiero Ventura nam in Stadio Olimpico afstand van Modena door treffers van Nnamdi Oduamadi en Giuseppe de Feudis. Torino, zevenvoudig landskampioen, degradeerde in 2009 op de laatste speeldag uit de Serie A. Ook Pescara, dat Sampdoria met 3-1 versloeg, verzekerde zich gisteren van promotie naar de Serie A. Verona en Sassuolo strijden volgende week op de laatste speeldag om de laatste promotieplaats. Ook via de play-offs kan nog een plekje in de Serie A worden bemachtigd.

In England speelt West Ham United volgend seizoen weer op het hoogste niveau. De ‘Hammers’ wonnen zaterdag de finale van de play-offs van het Championship met 2-1 van Blackpool. Carlton Cole zette de club uit Londen voor rust op voorsprong, maar via Tom Ince kwam Blackpool na rust langszij. In de slotfase besliste Ricardo Vaz Te de wedstrijd. West Ham eindigde in het Championship als derde, achter Reading en Southampton die rechtstreeks promoveerden.

Hearts of Midlothian won gisteren het Schotse bekertoernooi. In de derby van Edinburgh werd Hibernian met 5-1 verslagen. Darren Barr, Danny Grainger en Ryan McGowan scoorden een keer voor Hearts, Rudolf Skacel tweemaal. James McPake deed wat terug namens Hibernian.

In België verzekerde AA Gent zich gisteren van de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg van Trond Sollied, oud-coach van SC Heerenveen, was thuis met 2-1 te sterk voor Cercle Brugge. De Nederlander Luciano Dompig maakte vroeg in de wedstrijd het openingsdoelpunt, maar door twee treffers van Ilombe Mboyo won de thuisploeg alsnog. Het eerste duel in de finale van de play-offs om Europees voetbal had Gent al met 5-1 gewonnen. Gent eindigde in de reguliere competitie als derde, maar verspeelde in de kampioenspoule nog bijna Europees voetbal.

VVV-Venlo blijft in de eredivisie. De Limburgse club speelde in de laatste ronde van de nacompetitie thuis met 2-2 gelijk tegen Helmond Sport en dat was na de 2-1 uitzege voldoende voor lijfsbehoud. Danny Holla tekende voor beide goals van de thuisclub. Hij scoorde de cruciale 2-2 uit een strafschop. VVV speelde zeer moeizaam maar had het geluk dat de spelers van Helmond Sport er conditioneel doorheen zaten en niet meer in staat waren tot een slotoffensief.