Vitesse plaatst zich voor Europa League

Vitesse heeft zich voor het eerst sinds 2002 geplaatst voor Europees voetbal. De ploeg van trainer John van den Brom won gisteren in Arnhem met 2-1 van RKC Waalwijk en dat was na de 3-1 zege afgelopen donderdag voldoende voor plaatsing voor de voorrondes van de Europa League.

Doordat Vitesse al in Waalwijk had gewonnen, was het duel in Arnhem van de meeste spanning ontdaan. Toen de Ivoriaanse spits Wilfried Bony Vitesse na drie minuten op voorsprong bracht, was het helemaal duidelijk dat RKC Europees voetbal kon vergeten. De bezoekers kwamen in de tweede helft nog wel op gelijke hoogte door een fraai stiftje van spits Geoffrey Castillon, maar Renato Ibarra besliste het duel kort daarna in het voordeel van Vitesse.

De Arnhemse ploeg, die vorig seizoen werd overgenomen door de steenrijke Georgiër Merab Jordania, eindigde vorig seizoen onder de Spaanse trainer Albert Ferrer nog als 15e in de eredivisie. Nacompetitie werd toen pas op het allerlaatste moment ontlopen.

Bij zijn aanstelling zei Jordania dat Vitesse in 2013 landskampioen moest worden. Onduidelijk is of trainer Van de Brom, die de play-offs vorig jaar met ADO Den Haag ook al won, volgend jaar nog werkzaam is bij Vitesse. Anderlecht zou interesse hebben in de trainer, die nog een contract heeft in Arnhem voor twee seizoenen.

VVV speelt ook volgend seizoen in de eredivisie. In de laatste ronde van de nacompetitie speelde de Limburgse ploeg in Venlo met 2-2 gelijk tegen Helmond Sport en dat was na de 2-1 zege in Venlo genoeg voor handhaving in de eredivisie.

Makkelijk ging het niet voor VVV. De ploeg van trainer Ton Lokhoff kwam vroeg in de wedstrijd nog wel op voorsprong door Danny Holla, maar na een kwartier stond het door treffers van Sebastian Stachnik en Zarko Grabovac al 2-1 voor de Helmonders. In de tweede helft schoot Danny Holla de Venlonaren uit een onterecht toegekende strafschop weer langszij.

Afgelopen seizoen handhaafde VVV zich ook al via de nacompetitie. Excelsior en De Graafschap zijn dit seizoen gedegradeerd uit de eredivisie. Willem II en FC Zwolle zijn gepromoveerd.