Verzachtende omstandigheden ‘verbleken’ bij daden Robert M.

Amsterdam 12-03-2012 Politie en pers bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC H'Blad Maurice Boyer De rechtbank in Amsterdam. Het proces tegen Robert M. en zijn partner Richard van O. begon op 12 maart. Vandaag was de uitspraak. Foto NRC / Maurice Boyer

De spijtbetuiging, de coöperatieve houding en de grote media-aandacht zorgen niet voor een strafvermindering voor Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Dat zei de rechter vandaag tijdens de uitspraak. Robert M. gooide daarop water naar de rechter.

De rechter zei dat hij het advies van het Pieter Baan Centrum om M. verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, overneemt. Maar hij zei ook dat de berekening waarmee M. te werk ging, de manier waarop hij zijn kansen om toe te slaan greep, hoe hij beeldmateriaal uitgebreid vastlegde en zakelijk sprak over zijn daden via de chat getuigen van “een heldere denkkracht en een heldere besluitvorming”. Ook zijn spijtbetuiging, zijn coöperatieve houding en de grote media-aandacht werden “in acht genomen”, maar al deze aspecten “verbleken als ze worden afgezet tegen de afschuw die zijn daden met zich mee brachten”.

http://nos.nl/video/375204-robert-m-gooit-water-naar-de-rechter.html

Tijdens deze woorden gooide Robert M. met water naar de rechter (zie beelden hierboven). “Wat een onzin!”, schreeuwde hij toen duidelijk werd dat de spijtbetuiging niet voor verzachtende omstandigheden zou zorgen. De rechter ging stoïcijns verder met de uitspraak.

Huiszoeking was rechtmatig

http://nos.nl/video/375196-rechter-bewijsmateriaal-rechtmatig-verkregen.html

De rechter begon om 9.45 uur met de uitspraak. Hij zei ook dat de rechtbank de huiszoeking die bij M. gedaan is als rechtmatig ziet. De gevonden kinderporno kan daarom dienst doen als bewijs. De advocaten van M. hadden opgeworpen dat het materiaal onrechtmatig verkregen was, omdat er te weinig aanleiding zou zijn geweest voor een huiszoeking.