Veel doden bij aanslag op leger Jemen

Tussen zestig en honderd doden en 300 gewonden zijn vanochtend gevallen toen een zelfmoordterrorist zich in de Jemenitische hoofdstad Sana’a tot ontploffing bracht temidden van Jemenitische regeringsmilitairen. Zij oefenden voor een parade. Dat melden militaire en medische functionarissen. De aanslag wordt gezien als een boodschap van de regionale Al-Qaeda-organisatie dat niemand veilig is, ook al melden de autoriteiten nu successen in het offensief in het zuiden van Jemen tegen moslimextremisten.

Minister van Defensie Mohammed Nasser Ahmed was in de buurt toen de in legeruniform geklede zelfmoordterrorist zichzelf opblies, maar hij bleef volgens de zegslieden ongedeerd. Alle slachtoffers zijn militairen. De parade waarvoor zij oefenden zou morgen worden gehouden ter gelegenheid van de 22ste verjaardag van de eenwording van Noord- en Zuid-Jemen.

In het zuiden is met steun van de Verenigde Staten een groot offensief aan de gang tegen Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland en verwante moslimextremisten. De extremisten hebben het afgelopen jaar geprofiteerd van de machtsstrijd in Sana’a tussen president Ali Abdullah Saleh, oppositiebetogers en andere gegadigden voor de macht. Zij kregen veel gebied, inclusief enkele steden, in handen waar zij een islamitisch kalifaat uitriepen.

Nadat Saleh drie maanden geleden uiteindelijk was afgetreden hebben de Verenigde Staten zijn opvolger, Abd Rabu Mansour Hadi, onder druk gezet de extremisten aan te pakken. Washington ziet deze Al-Qaeda-organisatie, die enkele op het laatste moment verijdelde of mislukte aanslagen op westerse en Saoedische doelen op haar conto heeft als een ernstige bedreiging.

Bij het huidige offensief in het zuiden zijn sinds 12 mei meer dan 220 doden gevallen, in meerderheid extremisten. Opvallend is dat Amerikaanse Special Forces vanaf een Jemenitische luchtmachtbasis in het zuiden het offensief coördineren. De commandant van deze eenheid, generaal-majoor Kenneth Tovo, bezocht gisteren de frontlinie, aldus het Jemenitische ministerie van Defensie, en beloofde meer assistentie. De VS steunen de operaties al enige tijd, ook met luchtaanvallen op doelen van extremisten.

Al-Qaeda meldde gisteren een Amerikaanse militaire adviseur te hebben verwond bij een aanslag in de westelijke stad Hodeida. De Amerikaanse ambassade ontkende later echter de aanwezigheid van adviseurs in Hodeida. (Reuters, AP, AFP)