Van winnaars tot zorgenkinderen

De nederlaag van Bayern München, hofleverancier van die Mannschaft, is in Duitsland een nationale zorg. De kern van het nationale elftal kreeg in enkele weken dreun na dreun te verwerken.

De smadelijke nederlaag die Bayern München zaterdag leed tegen Chelsea in de finale van de Champions League is in Duitsland uitgegroeid tot een kwestie van nationaal belang en nationale zorg. Bayern levert immers acht spelers aan het nationale elftal die samen de kern van de Mannschaft vormen. Zonder Beieren zijn de Duitsers nergens. „Na de finale volgt het EK”, constateerde Spiegel Online gisteren nuchter.

De eerbiedwaardige Frankfurter Allgemeine opende vanochtend met een foto van een speler van Bayern met zijn shirt over zijn hoofd. In het belangrijkste commentaar op de voorpagina schreef Peter Hess dat de profs uit München al decennia bekend staan om hun Siegermentalität en die ook meebrachten naar het nationale team. Nu komen ze als verliezers en Pflegefälle, zorgenkinderen, constateerde hij bitter.

De spelers van landskampioen Borussia Dortmund die voor het EK zijn geselecteerd – Götze, Hummels, Schmelzer, Kehl en Gündogan – zijn weliswaar goed, maar hebben waarschijnlijk nog niet de status en de ervaring om de mannen uit Beieren af te lossen.

Terwijl Oranjefans zich sinds zaterdag zorgen maken over de fysieke en psychische gesteldheid van één sterspeler, maken de Duitsers zich zorgen over de conditie van driekwart elftal. Eigenlijk, schreef Spiegel Online, zouden mannen als Schweinsteiger en Gómez een paar weken met drankjes aan de rand van een zwembad moeten ontspannen om de nederlagen van de afgelopen weken te boven te komen.

Behalve de Champions League verloor het team van Arjen Robben immers ook de landstitel én de beker. Drie dreunen, kort na elkaar. Maar voor ontspanning is nauwelijks tijd. Het eerste oefenduel, tegen Israël, is al over tien dagen.

Oliver Bierhoff, manager van het Duitse team, bleef dit weekend optimistisch. „We zullen die jongens weer opmonteren. Met ons kunnen ze nog een titel winnen.” Hoe Bierhoff en de zijnen die klus zullen klaren is niet helemaal duidelijk. Bierhoff zet zijn kaarten op gevoelens van medeleven. „Je moet niet denken dat we de spelers bij aankomst een of ander toverdrankje geven en dat dan alles voorbij is. Het gaat nu om de empathie van ons en alle spelers.”

Bezorgde Duitse fans klampen zich dezer dagen vast aan het WK 2002. Toen leverde niet Bayern München, maar Bayer Leverkusen de meeste spelers aan de selectie. De vijf spelers van Leverkusen hadden toen eveneens de titel nipt verloren, de beker net niet gehaald en de finale van de Champions League verloren. Toch presteerde het nationale team boven verwachting en eindigde als tweede.

Boulevardkrant Bild dook ook in de recente voetbalhistorie en trok een andere conclusie: Help, we kunnen geen finales meer winnen! Sinds 2001 hebben Duitse teams en het nationale elftal zeven keer in een (internationale) finale gestaan en zeven keer verloren.