Uitgelicht

Film

Black Out (Arne Toonen, 2012, NL). Eerste serieuze Nederlandse bijdrage in het genre ‘nouvelle violence’. Ex-crimineel wordt wakker naast een verminkt lijk. Hij lijdt aan geheugenverlies, maar blijkt een grote partij cocaïne te hebben verloren en moet nu uitzoeken wat er de avond tevoren gebeurde. Daarbij wordt hij dwarsgezeten door onder meer de politie, een Russische drugsbaron en twee Antilliaanse hosselaars. Ned.3, 20.25-22.10u.

Cheaper by the dozen 2 (Adam Shankman, 2005, VS). Vervolg op de remake van film uit 1950 die gebaseerd was op boek met waargebeurd verhaal over de chaos in een gezin met twaalf kinderen als moeder (hier Bonnie Hunt) tijdelijk afwezig is en manische vader (Steve Martin) er alleen voor staat. Deze keer gaat de familie met vakantie en krijgt mot met een ander groot gezin. RTL 8, 20.30-22.20u.

Le secret (Robert Enrico, 1974, F). Minder geloofwaardige thriller met aantrekkelijke hoofdrollen. De geïsoleerd wonende Philippe Noiret en Marlène Jobert ontfermen zich over Jean-Louis Trintignant, die beweert dat hij wordt achtervolgd door een schemerige overheidsorganisatie. Is hij een politiek slachtoffer of een rare maniak? (Aansluitend een documentaire over Trintignant.) Arte, 20.15-21.55u.

State of Play (Kevin Macdonald, 2009, VS/GB/F). De jonge, ambitieuze journaliste Rachel McAdams gaat met de door de wol geverfde reporter Russell Crowe op moordonderzoek. Film thematiseert met veel genoegen de kloof tussen oude en nieuwe journalistiek, waarbij duidelijk partij wordt gekozen voor de ervaren en kundige journalist. In de hiërarchie van de krant heeft de blogger weinig status. Ook met Ben Affleck en Helen Mirren.SBS 6, 20.30-23.00u.

Loulou (Maurice Pialat, 1979, F). De doorbraak van Pialat naar het grote publiek is een schitterend geacteerde, dierlijk-sensuele en zeer naturalistische liefdesgeschiedenis waarin de taal van het lichaam de emoties van de woordarme hoofdpersonen uitdrukt. Bourgeoisvrouw Isabelle Huppert valt voor semicriminele leegloper Gérard Depardieu en trotseert jaloezie van hanige echtgenoot Guy Marchand. TV5, 00.00-01.40u.

Informatief

Panorama: Eurovision’s dirty secret. De Amerikaanse ambassade in Bakoe vergelijkt de familie die in Azerbeidzjan aan de touwtjes trekt met de maffia. Het regime blijft aan de macht dankzij vervalste verkiezingen, het gevangenzetten van opponenten en het opstrijken van oliedollars. Reporter Paul Kenyon ging undercover het land in en onthult hoe het Songfestival door de machthebbers wordt misbruikt voor intimidatie van de inwoners. Wat heeft Eurovisie doen besluiten het festival hier te organiseren? BBC 1, 21.30-22.00u.

Jean-Louis Trintignant – le cinéma dans les yeux. Regisseur Serge Korber zocht zijn vriend op in de wijngaarden van de Languedoc om hem te laten vertellen over een halve eeuw film- en toneelrollen. Marin Karmitz, Costa-Gavras, Jacques Perrin, Michael Haneke en Claude Lelouch proberen uit te leggen wat hen zo bevalt aan deze ‘uitbundige binnenvetter’. Arte, 21.55-23.15u.

The fall of Singapore: The great betrayal. Pearl Harbor en de val van Singapore waren zeventig jaar geleden vergelijkbare militaire catastrofes. In deze film wordt uit de doeken gedaan hoe dankzij verraad van Britse officieren zowel de aanval op Pearl Harbor als de val van Singapore werd mogelijk gemaakt. Deze officieren spioneerden al sinds 1923 voor Japan en zij waren niet de enigen: de Japanners hadden zelfs een mol uit adellijke kring in het hart van het Britse establishment. BBC 2, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Verzockt – und verklagt. Op 31 mei vertrekt Josef Ackermann bij Deutsche Bank, dat hij tien jaar geleid heeft. In die tijd heeft hij van het bedrijf een investeringsbank gemaakt die met gokken miljarden zou hebben verdiend over de rug van een groot aantal gemeenten, provinciale banken en privéklanten. Zij eisen nu miljarden aan schadevergoedingen, aangezien de bank hen hoogriskante beleggingen adviseerde (en daarvoor provisies opstreek) terwijl het tegelijkertijd zelf gokte op koersdalingen van diezelfde aandelen (en daaraan flink verdiende). ARD, 22.45-23.30u.

Geschichte im Ersten: Der Kremlflieger. Midden in in de Koude Oorlog, op 28 mei 1987 kort na 19.00 uur, zette de negentienjarige Duitser Mathias Rust zijn eenmotorige Cessna 172 aan de grond bij het Rode Plein in hartje Moskou. Een geweldige blamage voor de Sovjet-Unie, waar de onoverwinnelijk geachte luchtverdediging het toestel weliswaar had opgemerkt, maar geen toestemming kreeg om in te grijpen. In deze documentaire kijkt Rust, die in Moskou veroordeeld werd tot vier jaar maar na twee maanden vrijkwam, terug op zijn als vredesinitiatief bedoelde tocht en er wordt gepraat met mensen die er destijds politiek, militair of journalistiek betrokken waren. ARD, 23.30-00.15u.