63 doden en tientallen gewonden bij aanslag in Jemen

Forensic policemen collect evidence at the site of a suicide bomb attack at a parade square in Sanaa May 21, 2012. A uniformed man blew himself up in the midst of a military parade rehearsal attended by senior officials in the Yemeni capital Sanaa on Monday, killing at least 41 people and wounding more than 60, a police source said. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) De forensische politie verzamelt bewijs op de plaats van de zelfmoordaanslag. Foto Reuters / Khaled Abdullah

In de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn bij een zelfmoordaanslag tijdens een militaire parade zeker 63 doden gevallen en tientallen militairen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd door een militair die deelnam aan de militaire oefening.

De parade werd door de minister van Defensie en de stafchef van de strijdkrachten afgenomen op een plein nabij het presidentiële paleis. Het ging om een generale repetitie als voorbereiding op de viering van de Jemenitische nationale feestdag morgen.

Ooggetuigen verklaarden dat ambulances af en aan reden om tientallen dode en gewonde militairen af te voeren. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Het Jemenitische regeringsleger is in het zuiden van het land verwikkeld in gevechten met aanhangers van de extremistische islamitische beweging Al-Qaeda, die van de politieke onrust in het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt om verschillende steden in te nemen. Na het vertrek van president Ali Abdullah Saleh probeert diens opvolger Abd Rabbo Mansour Hadi met steun van de Verenigde Staten het verloren terrein terug te veroveren.